#Bedrijfsvoering

Financieel gevangen in eigen bedrijf

Dik in de zeventig en de gezondheid begint duidelijk minder te worden. Niemand staat er dan ook van te kijken dat de heer Bouwgraag het helemaal zat is na dertig jaar ondernemen. Hij zou niets liever willen dan stoppen. Maar dat is niet mogelijk. Hij zit namelijk financieel gevangen in zijn eigen bedrijf.

Het grote probleem is de transitievergoeding die moet worden betaald bij het ontslaan van zijn acht trouwe timmerlieden als de heer Bouwgraag het bedrijf aan de wilgen hangt. Na de crisis zijn hier totaal geen buffers meer voor. Alle reserves zijn gebruikt om het bedrijf draaiende te houden en niemand te hoeven ontstaan.

De heer Bouwgraag heeft geen BV, dus privé- en zakelijk vermogen zijn niet gescheiden. Maar ook al had hij een BV; zou je zelf je ondernemerscarrière willen afsluiten met een faillissement? Daarnaast wil hij voor zijn medewerkers ook naar eer en geweten handelen en één en ander goed afronden. Ze werken al decennia voor hem en hij kent de achterliggende gezinnen goed. Juist door het hoge aantal dienstjaren en bij de leeftijd passende salarissen valt de transitievergoeding bij ontslag door bedrijfsbeëindiging zo hoog uit. Doorgaan met het bouwbedrijf is het enige alternatief.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Maandelijks kom ik deze situatie tegen. En steeds weer hoop je dat de wetgever snel met een compensatieregeling komt. Tot die tijd is het zoeken van een opvolger of overnamekandidaat de voornaamste oplossing om toch eindelijk van de geraniums te kunnen gaan genieten.

1 reactie op “Financieel gevangen in eigen bedrijf

  1. Als timmerman kom je nu echt wel aan het werk.
    Vertel je medewerkers dat ze beter kunnen uitkijken naar ander werk.
    Natuurlijk afvloeien…..
    Wellicht is er 1 bij die het wil overnemen, hou die over met de mensen die hij wil behouden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.