#Bedrijfsvoering

Fiscale ramp

Dhr. Bouwgraag had mij uitgenodigd voor een gesprek over zijn toekomst en de eventuele verkoop van zijn bedrijf. Bij verkoop zijn vele zaken belangrijk, één daarvan is de fiscale constructie van het bedrijf. Is die niet voor elkaar, dan helpt de verkopende ondernemer mee om het gat in de begroting van het kabinet snel op te lossen.

Voor de schatkist van Nederland BV niet verkeerd, maar zeker niet de bedoeling van dhr. Bouwgraag. Het snel veranderen van de fiscale constructie maakt de verkoop er niet anders van. In sommige gevallen kan het drie of zelfs zes jaar duren voordat de nieuwe fiscale constructie feitelijk ‘actief’ is. Na een eerste analyse bleek de fiscale constructie van Bouwbedrijf Bouwgraag een ramp. Ondanks de aanwezigheid van een accountant met een uurloon waarvoor de gemiddelde timmerman zes uur moet werken.

Dhr. Bouwgraag heeft één BV, waarin naast zijn onderneming ook zijn bedrijfspand en zijn pensioen zitten. Slechter kan het niet. Want stel dhr. Bouwgraag gaat failliet, dan is hij alles kwijt. Zowel zijn bedrijfspand als zijn welverdiende pensioen. Of stel dat een van de timmerlieden van het dak valt en arbeidsongeschikt wordt. Als wordt aangetoond dat dhr. Bouwgraag de veiligheid ook niet goed had geregeld, dan heeft de BV een groot financieel probleem. Nog een nadeel: de BV zelf is onverkoopbaar omdat het geen goed idee is dat dhr. Bouwgraag afhankelijk wordt van de kwaliteit van de koper. Bakt de koper er niets van, dan kan hij ook naar zijn pensioen fluiten.

Wie op dit moment één BV heeft, krijgt van mij een rode kaart en het advies dit direct te veranderen. Er zijn diverse fiscale constructies. Maatwerk, en dus afhankelijk van uw situatie. Investeer in dit ‘probleem’ en zorg dat het goed voor elkaar is of komt. Regel eventueel een second opinion om te voorkomen dat uw accountant weer dezelfde fout gaat maken. Ik bel ondertussen dhr. Jeroen Dijsselbloem – onze minister van Financiën – om te zeggen dat u niet meewerkt om het gat in zijn begroting voor 2014 te reduceren.

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.