#Bedrijfsvoering

FNV Bouw lanceert Meldpunt Naleving Cao

FNV Bouw lanceert het digitale Meldpunt Naleving Cao. De bond krijgt naar eigen zeggen veel signalen van leden dat werkgevers vragen om vakantiedagen, loon of reisuren in te leveren. Daarbij gaat het volgens Mieke van Veldhuizen, sectorbestuurder bij FNV Bouw, om “bouwvakkers, wegwerkers, stukadoors, schilders, meubelmakers, parketleggers, noem maar op.”

Met het inleveren van arbeidsvoorwaarden proberen werkgevers goedkoper uit te zijn en zo hun concurrentiepositie te verbeteren. Van Veldhuizen: “Wij kregen de laatste maanden veel signalen van onze leden dat werkgevers dreigen met ontslagen als zij niet akkoord gaan met verslechteringen. Alsof je ontslagen tegen kunt houden met dit soort constructies. Vaak krijgen ze een paar maanden later alsnog ontslag.” De bond roept medewerkers op niet akkoord te gaan met verslechteringen en zich te melden.

In augustus 2012 bleek uit een enquête van FNV Bouw onder 1.700 bouwvakkers dat 10 procent van hen gevraagd was om op reiskosten in te leveren. Bij 16 procent werd hen hetzelfde gevraagd rondom de reisuren.

Job Dura van Dura Vermeer pleitte onlangs in het Financieel Dagblad openlijk voor het inleveren van vakantiedagen om de concurrentiepositie van de bouw te verbeteren. Dat leverde lof op van de werkgeversorganisaties en hoon van de vakbonden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.