#Bedrijfsvoering

Goochelaar

In mijn adviespraktijk heb ik weleens te maken met de E van OASE. De E staat voor echtscheiding. Deze keer kwam dhr. Bouwgraag van Bouwbedrijf Bouwgraag b.v. erachter dat zijn vrouw er tussenuit was gegaan met één van zijn ‘vrienden’. Kortom, echtscheiding.

Ze waren in gemeenschap van goederen getrouwd en naast het privévermogen is natuurlijk ook de waarde van het bouwbedrijf van belang in de verdeling van het totale vermogen. De harmoniegedachte om er samen uit te komen, was ver te zoeken. De juridische stellingen waren al uitgebreid in elkaar getimmerd.

Een registeraccount van een landelijk opererend accountantskantoor had reeds naar het bedrijf gekeken. Hij had een dik rapport gemaakt en zoveel mogelijk laten zien via moeilijke woorden en berekeningen dat hij zijn diploma’s niet voor niets had gehaald. Het gaat om een bouwbedrijf met een omzet van 1.5 tot 2 miljoen per jaar en een negatief eigen vermogen van 100K (100.000 euro). De registeraccountant (goochelaar) had via de Discount Cash Flow-methode een waarde bepaald van 200K voor het bedrijf. Makkelijk gezegd: hij berekende dat er 300K goodwill (-/- 100K tot 200K) aanwezig was voor dit bedrijf. Dit is met mijn ruime ervaring waanzin in de huidige tijd.

Na het zien van de trukendoos was dhr. Bouwgraag het er niet mee eens, terwijl de jurist van mevr. Bouwgraag deze waarde een juiste benadering vond. De heren juristen kwamen toen overeen een onafhankelijke derde te benoemen om de waarde van het bedrijf te bepalen.

Tegenwoordig komt 1 op de 3 ondernemers in echtscheiding en krijgt dan te maken met de bedrijfswaarde. Bij het bepalen ervan is het verstandig om een deskundige met veel kennis van de bouw in de arm te nemen. Bij de bepaling van de goodwill is het van belang bij een echtscheiding ook een splitsing te maken tussen de zakelijke en persoonlijke goodwill. De persoonlijke goodwill heeft te maken met de persoon en kan soms buiten de verdeling van het vermogen worden gehouden. Dit punt wordt regelmatig vergeten in de waardebepaling van een bedrijf.

 

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.