#Bedrijfsvoering

Hervorming arbeidsmarkt: meer zekerheid, meer wendbaarheid

Flexwerkers ervaren te veel onzekerheid. En veel (mkb-) ondernemers voelen zich te weinig wendbaar bij de inzet van personeel. Beide zaken moeten worden aangepakt. Met de recente brief van (inmiddels demissionair) minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer is het hervormingsproces van de arbeidsmarkt begonnen. De inzet: vijf tot zeven nieuwe wetsvoorstellen.

Het piept en kraakt op de arbeidsmarkt. De flexibilisering is doorgeschoten en voor ondernemers is het niet aantrekkelijk genoeg meer om vast personeel in dienst te nemen. Zij zijn “onvoldoende wendbaar” volgens minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Van Gennip stelt dat de huidige arbeidsmarkt niet meer automatisch leidt tot de maatschappelijk gewenste resultaten. De huidige regelgeving versterkt de tweedeling tussen hen die gemakkelijk mee kunnen komen en hen die door ongunstige flexcontracten tussen wal en schip dreigen te raken.

Van Gennip wil dat mensen met flexibele contracten meer zekerheid krijgen over hun inkomen en hun rooster en dat schijnzelfstandigheid wordt teruggedrongen. Tegelijkertijd wil ze ondernemingen en werkenden helpen om wendbaarder te worden. Ook moet er een verplichte maar betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers komen. “Al met al is het voor het verdienvermogen van Nederland van belang werkgeverschap aantrekkelijk te houden en ondernemingen in staat te stellen te anticiperen op veranderende omstandigheden”, schreef ze in haar recente brief aan de Tweede Kamer. Maar liefst 37 maatregelen staan erin. De belangrijkste punten op een rijtje.

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.