#Bedrijfsvoering

Het moet niet gekker worden

De koffie was keurig ingeschonken door dhr. Bouwgraag. Bouwbedrijf Bouwgraag b.v. is één van de bedrijven waar ik gemiddeld twee tot drie keer per jaar een afspraak mee heb om bij te praten over de huidige situatie en de toekomst van de bouwnijverheid.

Feitelijk ben ik een soort ‘commisseur’ van het bedrijf, dat een omzet maakt tussen de 8 en 10 miljoen euro. Ondanks de huidige markt zijn de cijfers gelukkig nog niet in het rood gekomen. “Het moet niet gekker worden in de markt”, vertelde dhr. Bouwgraag en ik vroeg om verdere uitleg van zijn uitspraak. In de aanbesteding van een werk van circa 2,5 miljoen euro groot waren de volgende eisen gesteld door de opdrachtgever.

  1. A) een bankgarantie van 15 procent tot oplevering: circa 375K. B) een bouwtijd van maximaal 8 maanden en een betalingstermijn van 60 dagen oftewel 2 maand. Uitgaande van 2,5 miljoen en 8 maand is dit gemiddeld 300K aan omzet per maand. Voordat u een factuur kunt sturen, moet ook al een halve maand productie zijn gemaakt. Bij een betalingstermijn van 2 maand is dit een voorfinanciering van 750K. C) een bankgarantie van 5 procent vanaf oplevering tot een jaar na oplevering. D) een flinke boeteclausule als de bouwtijd niet wordt gehaald.

“Het moet niet gekker worden.” Want om een werk van 2,5 miljoen euro te mogen maken, is dus een financiering van meer dan 1 miljoen euro nodig. Het einde van het middenbedrijf is daarmee begonnen. Dit probleem heeft niet alleen Bouwbedrijf Bouwgraag; ook ondernemers van het middenbedrijf lopen er tegenaan. De eisen om überhaupt al mee te mogen doen aan een aanbesteding zijn onredelijk en vrijwel onmogelijk voor het middenbedrijf. Natuurlijk stellen opdrachtgevers in deze tijd bepaalde eisen. Dit moet er echter niet toe leiden dat alleen de grootste bedrijven deze werken kunnen realiseren.

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.