#Bedrijfsvoering #Instagram

Hoe bereidt Van Schaik zich voor op de Wkb?

Projectleider nieuwbouw Bas Kersten (l) en Tommy Peeters (projectleider onderhoud). “Een heleboel dingen deden we al, maar het lag niet vast." (Foto: Studio38c)

Wat doen bouwbedrijven ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, die per 1 januari 2022 in moet gaan? Wat zien ze als grootste uitdaging? Is er hulp van buiten ingeroepen? Draaien ze al proefprojecten? We vroegen het Van Schaik Aannemingsbedrijf in Nijmegen.

Van Schaik Aannemingsbedrijf in Nijmegen bestaat sinds 1952 en gaat voor continuïteit op lange termijn. Daarom investeert het bedrijf in de ontwikkeling van de interne organisatie en focust het bedrijf op de markt die het wil bedienen. Door deze keuzes groeit het bouwbedrijf als organisatie en zal het in 2025 een omzet bereiken van 10 miljoen euro. Daarnaast zorgt de samenwerking met Ton en Fons van de Klok ook voor continuïteit van het bedrijf en de waarborging van de familiecultuur. Het is de bedoeling om op termijn de leiderschapsrol over te dragen aan de vierde generatie van de familie Van de Klok.

De Wet kwaliteitsborging hoort ook bij die toekomst, zegt projectleider nieuwbouw Bas Kersten, die samen met collega Tommy Peeters (projectleider onderhoud) aan tafel zit. Het bedrijf werkt veelal voor vaste opdrachtgevers en is actief in onderhoud, nieuwbouw en verbouw. “Zo’n twee jaar was de Wet kwaliteitsborging alomtegenwoordig in de vakpers. Voor ons was dat een reden om ons erin te gaan verdiepen, mede omdat de wet veel impact gaat hebben voor alle betrokkenen in het bouwproces.”

Uitdaging

Wat ziet Van Schaik als grootste uitdaging? Kersten: “Wat wij vaak meemaken, met name in de particuliere bouw, is dat er veel discrepanties zitten in de stukken van architecten en adviseurs. Dat zorgt voor veel risico’s. Een werk kunnen we eigenlijk pas goed uitvoeren als de stukken kloppen. Doe je dat niet, dan ga je de bietenbrug op qua uren en kosten. De Wet kwaliteitsborging gaat ervoor zorgen dat stukken beter op elkaar afgestemd worden, denken wij. De opdrachtgever en/of architect wordt ook gedwongen de boel op een rijtje te hebben. Onze uitdaging daarbij: aansprakelijkheden neerleggen waar ze horen en die vastleggen.”

Eén ding staat voor Kersten als een paal boven water. “Wij zijn er heilig van overtuigd dat we ons werk altijd goed hebben gedaan. We hebben hele vaste opdrachtgevers en van mensen die dertig jaar geleden een huis hebben laten bouwen, zien we nu de volgende generatie komen, om ook met ons een huis te bouwen. Dat zegt iets. Belangrijk is dat we dat goede werk ook vastleggen en kunnen presenteren richting opdrachtgevers, overheid en de eigen organisatie. Dat is een belangrijke uitdaging.”

Concrete stappen

Ben je niet voorbereid, dan ben je te laat, was de gedachte binnen Van Schaik. “Wij dachten: we moeten iets met die Wkb. Iemand zoeken die ons kan sturen. Wij zijn bouwers, we zijn liever niet bezig met kwaliteitsplannen. Dat is een valkuil.”

De training bij Bouwend Nederland werd bezocht en voor interne begeleiding zocht Van Schaik contact met Bert Videler, als Bouwkwaliteitcoach.nl actief om bouwbedrijven te helpen om hun organisatie Wkb-proof te maken. Videler: “Er lag bij Van Schaik al een visie op procesmatig werken. Dat maakt het vrij gemakkelijk om de Wkb-stapjes er in te vlechten. Zoals: wanneer moet je kijken naar het Bouwbesluit, op welk moment doe je risicoinventarisatie, en hoe leg je het in de uitvoering vast dat je het zo hebt gemaakt.”

Gezamenlijk is een plan opgetuigd. Iedere drie weken is er een bespreking (live dan wel per videobellen), met tussendoor voor alle betrokkenen een beetje huiswerk. Resultaat is dat er inmiddels een concept kwaliteitshandboek ligt. “Niet dik en stoffig, maar klein en praktisch”, aldus Videler.

Kersten: “Een heleboel dingen deden we al, maar het lag niet vast. We hebben onszelf de vraag gesteld: er komt werk binnen, wat doe je dan? Tommy heeft lijsten gemaakt voor onderhoud, ik voor nieuwbouw. Op welke stappen komen we tekort om te kunnen voldoen? Welke documenten horen daarbij?”

Peeters: “Voor onderhoud geldt de Wkb straks veelal niet, maar we zijn ook hiermee hetzelfde traject ingegaan. Om voor onszelf de werkprocessen uit te werken en vast te leggen. We hebben drie afdelingen bij Van Schaik –
nieuwbouw, verbouw/onderhoud en administratie – en we willen dat alle afdelingen hetzelfde verhaal hebben. Daarbij komt: we zijn als bedrijf aan het groeien. Als we groeien, komen er ook meer mensen. Dan kunnen we
hen laten zien: alsjeblieft, zo werken wij.”

Proefprojecten

Van Schaik gaat alle grote nieuwe projecten die binnenkomen, behandelen als zijnde een proefproject voor de Wkb. Wel alleen intern, nog niet met een kwaliteitsborger en de gemeente. Kersten: “We pakken onze nieuw
gemaakte formulieren erbij en gaan in de praktijk kijken hoe dat werkt. Moeten we nog finetunen? En wat ook belangrijk is: hoeveel tijd gaat ermee gepaard? Want hoe je het wendt of keert: we moeten straks toch uren
gaan rekenen.”

Peeters: “Ook in de renovatie gaan we een project opstarten. Dat willen we als pilot gebruiken voor onze checklisten en risicobeoordeling.”

Software

Peeters: “Wij maakten al gebruik van Snagstream en Docstream voor opnames en opleveringen bij planmatige projecten. Samen met Bert Videler hebben we gekeken hoe we nog extra snags erbij kunnen maken om de vastleggingen te doen die we straks ook graag willen zien. Het programma werkt simpel en je kunt het delen met onderaannemers. Ik zie wat dit betreft nog wel een uitdaging met het oog op kleine onderaannemers, bijvoorbeeld een zzp-tegelzetter die onze badkamers doet. Gaat hij dit zelf doen of helpen wij hem hierbij?”

Kersten: “Ook hiervoor geldt: we moeten iets meer structuur aanbrengen. Risico’s in kaart brengen en afspreken dat we het gaan vastleggen. Zodat alles te volgen is. Bijvoorbeeld: is de isolatie aangebracht, dan gaan we dat
eerst nalopen. Sluit het mooi aan? Zijn de kozijnen luchtdicht afgewerkt? Is er voldoende en op de juiste manier verankerd? Dit leggen we vast in Snagstream volgens een keuringslijst, we maken foto’s en pas dán gaan we
metselen.”

Lees ook:

Wil je meer weten over de Wet Kwaliteitsborging? Klik dan hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.