#Bedrijfsvoering

Hoeveel geld heb je ter beschikking?

Ondanks dat ik geboren ben in het mooie IJsselstein, ligt de basis van mijn familie in Twente. Ik versta dat dialect prima; spreken is een ander verhaal. Een Twents gezegde luid: ‘Ie könt de leu wa vuur de kop kieken, mea nig in.’ Op zijn Nederlands: ‘Je kunt de mensen wel voor het hoofd kijken, maar er niet in.’ Een uitdrukking waar wij als adviesbureau in de bouwnijverheid – met de koop en verkoop van bedrijven als specialisme – regelmatig mee te maken hebben. Dat is aan de orde wanneer een privépersoon,  voornemens om een bedrijf over te nemen, bij ons op de koffie komt.

Het gros van deze mensen komt overigens op voorhand niet eens binnen: we willen alleen personen ontmoeten die ook werkzaam zijn in de bouwsector. Want wat heeft een glazenwasser te zoeken bij een bouwbedrijf, als hij aangeeft zelf een schuurtje te hebben gebouwd in zijn achtertuin? Of een pizzabezorger die in zijn vrije tijd zijn huis heeft geschilderd, het zo’n leuk werk vond en daarom denkt een schildersbedrijf te kunnen beginnen?

Stel de persoon komt wel door deze eerste selectie. Dan is de volgende vraag: hoeveel geld heb je ter beschikking om te investeren in de aankoop van een bedrijf? Voor de netheid vragen we nog eerst zijn naam. Maar als hij geen geld heeft, interesseert zijn naam ons eigenlijk ook niet.

‘Soms zou je bij mensen in het hoofd willen kijken’

Wat dat geld betreft, kunnen ze ons van alles wijsmaken. Het ergste voorbeeld is dat van iemand die aangaf 125 duizend euro te hebben. Maar hij was even vergeten te vertellen dat het uit een erfenis van zijn moeder moest komen. En zij was nog niet overleden. Dit kwam pas later uit de hoge hoed. Een schandelijk idee, maar het is ons wel overkomen.

Ter voorkoming van dit soort situaties willen we vóór een mogelijke overname eerst de belastingaangifte van het laatste jaar van de privépersoon inzien. Dat is al voldoende om een eerlijk antwoord te krijgen op onze vraag “hoeveel geld heb jij?”

P.S. We zoeken voor diverse bedrijven in de bouw (bouw, schilder, afbouw) enthousiaste startende ondernemers. Voor de ondergrens moet je toch wel over 50 duizend euro beschikken. Voldoe je aan beide criteria? Kom langs op ons kantoor in Amersfoort, dan staat de koffie voor je klaar.

Richard olde Hartman, directeur Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.