#Bedrijfsvoering

IMK: meer ondernemers met geldnood

Ondanks de positieve economische ontwikkelingen is het aantal ondernemers met geldproblemen in het derde kwartaal onverwachts gestegen met 13% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal bijstandsaanvragen nam het meest toe in de bouw en industrie.

Dat blijkt uit de IMK-index van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Het IMK publiceert de index sinds 2011 ieder kwartaal en baseert zich daarbij op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen (Bbz) in de vorm van krediet en/of een uitkering bij circa 300 gemeenten in Nederland. Het instituut beoordeelt in opdracht van die gemeenten of de ondernemingen in de kern wel gezonde bedrijven zijn. De index geeft een goed beeld van het aantal ondernemers dat in zwaar weer verkeert en geldt als indicator voor het aantal toekomstige faillissementen.

Minder voorzichtig

“Het lijkt erop dat veel ondernemers door de economische zonneschijn minder voorzichtig zijn geworden en privé wat meer willen profiteren van goede tijden”, zegt Han Dieperink, algemeen directeur bij het IMK. “En als het dan echt even tegenzit, kunnen de gevolgen groot zijn. Ook wanneer een bedrijf in de kern gezond is.”

Platform

De financiering van mkb-bedrijven en met name de financiering van werkkapitaal is nog steeds problematisch. Vaak is de bestaande financiering niet passend qua structuur of omvang. Het IMK investeerde daarom in het platform ‘Financiering voor MKB’, waarmee ondernemers kosteloos op weg worden geholpen naar financiering. Het instituut ontving daarvoor een nominatie voor de Computable Award voor de beste ict-oplossing voor het mkb.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.