#Bedrijfsvoering

In de lift

Liften kunnen twee kanten op. En vaak staan ze stil. De Nederlandse economie lijkt op dit moment ook stil te staan: tussen hoop en vrees. Ons land zucht onder hardnekkige conjuncturele zwakte, maar er zijn hoopvolle tekenen.

Vergelijken we de huidige crisis met de andere crisissen die er zijn geweest, dan is het vaak zo dat wanneer Nederland met de lift omhoog gaat, de lift voor bouwbedrijven nog dalende is. En doorgaans snel ook. Het is dus oppassen voor de bedrijven in de bouw!

Als het beter gaat met de Nederlandse economie, worden de prijzen van materialen en onderaannemers in rap tempo hoger. Terwijl u in uw begroting nog de lagere prijzen heeft staan. Kortom: de bouw moet er rekening mee houden dat het – ondanks economische betere tijden – nog een slecht jaar kan worden. Door dit probleem en de verliezen van de laatste jaren, zullen er nog diverse bedrijven failliet gaan.

Nationale Schildersvakprijs 2020

U kunt wel zeggen: ‘ik heb goed ingekocht en dus geen problemen’, maar zo werkt het niet altijd. Uw onderaannemer kan tussen de inkoop en de uitvoering failliet gaan of komt gewoon niet opdagen voor deze lage prijs omdat hij elders een betere prijs kan krijgen. Van dit marktprobleem heeft het kleine bouwbedrijf niet zoveel last. Tussen het aannemen en uitvoeren van werk zit relatief gezien een beperkte tijd en heeft het ‘inkoopprobleem’ geen groot effect. Het gaat vooral om die bouwbedrijven, die ook in tijd gezien een groot werk (moeten) realiseren. Moeten deze bedrijven dan zeuren? Eigenlijk niet, want zij hebben in 2009 en 2010 veel geld verdiend aan de inkoop. Toen was het andersom: hoge prijzen in de begroting en laag uitbesteden.

Stel 2014 is een overgangsjaar in de Nederlandse economie, dan is mijn advies om nu extra veel aandacht te besteden aan de inkoop en met wie u dus zaken gaat doen. De inkoop bij een gemiddeld bouwbedrijf bedraagt namelijk 60 tot 75 procent van de omzet.

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist specifiek gericht op de bouwsector.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.