#Bedrijfsvoering

In rondjes draaien

“Ik ben net een hamster die rondjes rent in een rad. Harder lopen heeft eigenlijk geen zin, want ik blijf toch steeds op dezelfde plek.” Het is een uitspraak van een ondernemer in de bouw. Een gefrustreerde ondernemer in de bouw welteverstaan. Teleurgesteld over hoe de markt in elkaar zit.

Dat behoeft misschien enige uitleg. Wij vernemen van diverse ondernemers dat zij graag willen groeien in een bepaald marktsegment. Maar daarin worden geblokkeerd door opdrachtgevers en hun financiële kengetallen. Een voorbeeld. Heeft een bouwer de laatste twee jaar geen school gebouwd, dan bouwt hij er nooit weer één. Nog een voorbeeld: een schilder-/onderhoudsbedrijf dat werkt voor een woningbouwvereniging. Een corporatie die op voorhand al aangeeft dat maximaal 25 procent van de totale omzet bij deze vereniging kan worden gemaakt. Grote bedrijven komen – ondanks een slechte solvabiliteit – vervolgens fluitend binnen en met een grote koffer vol diploma’s weten ze het werk binnen te slepen.

‘Maak je bedrijf toekomstbestendig!’

De frustratie is heel begrijpelijk. Dat het speelt bij menig ondernemer merken we ook verder in ons dagelijks adviestraject. We komen steeds vaker op zichzelf zeer gezonde bedrijven tegen die aansluiting zoeken bij grotere bedrijven. Om op die manier wél te kunnen voldoen aan de kengetallen die door opdrachtgevers worden gevraagd.

Voor ondernemers die ermee te maken hebben, maar nog geen stappen hebben gemaakt een welgemeend advies. Ga niet door tot je een brief krijgt van jouw opdrachtgever met de woorden “dank u wel voor bewezen diensten, maar u bent te klein voor onze opdrachten.” Neem het heft in eigen hand. Onderneem actie door zelf te groeien, door samenwerkingen te zoeken of zelfs verkoop te overwegen. Kortom: maak je bedrijf toekomstbestendig!

De laatste jaren heb ik al te veel ondernemers op de koffie gehad die wel zo’n brief hebben ontvangen. En dus in grote problemen zaten.

Richard olde Hartman, directeur Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.