#Bedrijfsvoering

Infographic BIM basis ILS in de praktijk

De BIM Informatie Leverings Specificatie (kortweg BIM basis ILS) is de eerste aanzet voor een eenduidige en gestructureerde uitwisseling van BIM-modellen. Hij is inmiddels niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk. De huidige informatiesheet met de afgesproken spelregels van het BIM Loket werkt goed, maar gebruikers ervaren in de praktijk soms onduidelijkheden. Daarom heeft bouwkundePro een compacte infographic gemaakt van de BIM basis ILS, die beeldend weergeeft hoe de afspraken in de praktijk werken.

BouwkundePro nam de oorspronkelijke checklist van het BIM Loket als uitgangspunt en heeft daar eigen praktijkervaring aan toegevoegd. Wat is een praktisch detailniveau waarin modellen uitgewerkt moeten worden? Is de parameter ‘loadbearing’ overbodig in bouwkundige modellen? Hanteren we de eis of de prestatie van wanden als het gaat om brandwerendheid of geluidswering? En welke eigenschappen-sets ken je aan elementen toe? Allemaal vragen waarop de infographic en het begeleidende artikel op www.bouwkundepro.nl dieper ingaan.

Infographic brengt BIM basis ILS inhoudelijk verder

In de markt ligt de focus tot nu toe alleen op het BIM-model in relatie tot de bouw ervan. Maar de beheerfase is minstens zo belangrijk. Er wordt al een begin mee gemaakt door gebouwen te voorzien van een materialenpaspoort. Dit is het kadaster voor materialen voor een verantwoord vastgoed- en materialenbeheer.

Een gebouw beheren vanuit een BIM-model vraagt andere parameters dan in de huidige basis ILS zijn opgenomen. Denk aan glastypen en afmetingen voor het vervangen van ruiten, strekkende meters kozijnhout voor schilderwerk. Of vloeroppervlakte per type vloerafwerking voor schoonmaak. Kortom, een serieuze uitbreiding van de basis ILS, aldus Maurice van Dinther, maker van de infographic en eigenaar van bouwkundePro. “Met deze infographic wil ik de BIM basis ILS inhoudelijk verder brengen. De informatiesheet van het BIM Loket is geen eindproduct, maar slechts het begin van het borgen van data in BIM-modellen.”

De infographic is gratis te downloaden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.