#Bedrijfsvoering

Kabinet kort loondoorbetaling bij ziekte in

calculator stethoscope

Het kabinet maakt het voor kleine ondernemers mogelijk hun zieke werknemers een jaar door te betalen, in plaats van twee jaar. Ook krijgen zzp’ers meer mogelijkheden voor collectieve verzekering. Dat maakte minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) onlangs bekend.

Nu moeten werkgevers hun werknemers bij langdurige ziekte verplicht twee jaar doorbetalen. Voor kleine bedrijven vormt dat een drempel om personeel aan te nemen. Asscher: “Loondoorbetaling bij ziekte is een enorm probleem bij met name kleine bedrijven.” Het risico van de loondoorbetaling weegt volgens Asscher bij werkgevers mee bij het wel of niet aannemen van personeel.

Vrijwillig

Het kabinet komt daarom met een vrijwillige regeling voor bedrijven met maximaal tien werknemers waarbij de loondoorbetaling voor een jaar geldt. Het UWV betaalt het tweede jaar loon. Werkgevers betalen hiervoor premie en de overheid legt ook jaarlijks 20 miljoen euro bij. In het voorstel van minister Asscher en Henk Kamp (Economische Zaken) gaan de werknemers er niet op achteruit.

Zelfstandigen

Ook komt er een onderzoek naar zzp’ers. Dat moet onder andere in kaart brengen wat voor soort zelfstandig ondernemers er zijn. “Je hebt ondernemers, freelancers die een bijdrage leveren en de kost verdienen en er bewust voor kiezen. Maar je ziet natuurlijk ook een groep mensen die eigenlijk veel meer werknemer zijn, maar wel de risico’s opvangen van het ondernemerschap zonder dat ze er baat bij hebben”, zei Asscher.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.