#Bedrijfsvoering

Kansloos?

Hoe zit het nu met het gunnen van onderhoudscontracten bij woningbouwverenigingen? Een voorbeeld.

Een woningbouwvereniging in de Randstad geeft te kennen een deel van haar woningen langdurig in een onderhoudscontract onder te brengen bij drie partijen. Zij nodigt bedrijven uit om met een voorstel te komen en uiteindelijk doen 32 bedrijven dit. De eerste selectie vindt plaats door een deskundigencommissie; acht bedrijven mogen vervolgens via een pitch hun voorstel toelichten. Al deze acht bedrijven of combinaties van bedrijven maken meer dan 10 miljoen euro omzet. Conclusie: de kleine bedrijven zijn allemaal afgevallen.

Een ander voorbeeld. Een onderhoudsbedrijf in het midden van Nederland verricht al vele jaren onderhoudswerk bij twee woningbouwverenigingen. Deze twee verenigingen hebben ook een soort overeenkomst in de markt gezet. Met als resultaat dat het genoemde onderhoudsbedrijf in juli dit jaar geen enkel onderhoudswerk meer heeft bij de twee woningbouwverenigingen.

Navraag in de markt geeft mij de voorlopige conclusie dat bijna alle door woningbouwverenigingen uitgegeven onderhoudscontracten door grote bedrijven of combinaties van bedrijven worden uitgevoerd. Bij andere professionele opdrachtgevers als zorginstellingen en verzekeringsmaatschappijen is het ook al merkbaar dat de bedrijven worden gekozen op basis van bepaalde kengetallen.

Als dit klopt – en daar ziet het naar uit – zijn kleine bedrijven, die hun vak als onderhoudsbedrijf prima verstaan, dus autonoom kansloos in de markt bij professionele opdrachtgevers. Vele bedrijven (85%) in onze branche zijn kleine bedrijven tot een omzet van 3 miljoen euro en moeten rekening houden met een andere wereld voor het gunnen van onderhoudswerkzaamheden.

Ik hoor graag uw reactie en ervaring in de markt. Een column dient er immers voor om te komen tot discussies en feiten. Via info@bouwbedrijvenbeurs.nl kunt u reageren en meepraten.

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.