#Bedrijfsvoering

Koersstijging

Sinds januari is de AEX prima gestegen. Recentelijk las ik een artikel met de kop: ‘De koersstijging van BAM is de ultieme bevestiging dat de cementmolens op toeren komen’. Belangrijke deskundigen schroeven hun adviezen op van ‘reduce’ naar ‘kopen’ en in de slipstream van BAM volgen Heijmans en Ballast Nedam. Ook hun koersen gingen omhoog.

Maar is het wel waar dat zodra de markt vanuit een slechte situatie de eerste positieve geluiden laat horen, de grote bedrijven gelijk beter gaan presteren? Uit de jarenlange ervaring die we als Olde Hartman Advies hebben, komt er vooral voor de grote bedrijven nog eerst een ‘barre’ tijd. En het is maar de vraag of zij dit zullen overleven. Op zichzelf klopt het dat het na deze tijd wel weer beter gaat met zulke grote bedrijven. U vraagt zich natuurlijk af welke barre tijd er dan nog aankomt.

Heel simpel. In een tijd dat de economie daalt, hebben de grote bouwbedrijven een orderportefeuille van soms wel één jaar en besteden ze gemiddeld 70 tot 80 procent uit aan onderaannemers en leveranciers. Deze uitbesteding kan tegen een veel lagere prijs dan wat er in de begroting staat. Kortom: als er een crisis komt, dan is het eerste en tweede jaar daarvan een prima jaar voor de grote bouwbedrijven. Dit is nu ook weer gebleken tijdens deze crisis.

Echter als het de andere kant uitgaat – dus vanuit een slechte economie naar een betere – draait het vliegwiel net andersom. De onderaannemers en leveranciers willen niet meer leveren voor de prijs die in de begroting staat. Hierdoor is er geen inkoopresultaat meer te behalen. De bedrijven kunnen wel alles van tevoren hebben ingekocht, maar de vraag is of de leverancier en onderaannemer nog bestaan als het werk in uitvoering komt. Of krijg de onderaannemer maar eens op de bouw als hij ergens anders een veel betere prijs kan krijgen.

De tijd zal het leren. Aangezien we al meer dan dertig jaar de conjunctuurindex bijhouden, durf ik dit wel te voorspellen.

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.

1 reactie op “Koersstijging

  1. Je verhaal klopt wel Richard en er zullen nog wel klappen vallen bij bedrijven (groot en klein) maar het lijkt mij onmiskenbaar dat er een lichtpuntje aan het einde van de tunnel is waar te nemen. Er zijn bovendien nu zó veel ZZP’ers dat het vanouds bekende effect waar jij hier aan refereert (sterk stijgende onderaannemerprijzen) wellicht minder sterk zal zijn dan bij voorgaande crises. Inderdaad zal de tijd het leren en daar ben ik dan (ook) benieuwd naar. Groet, Rob Dankers

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.