#Bedrijfsvoering

Bouwprofs: ‘Maak het de kwaliteitsborger zo eenvoudig mogelijk’

BouwProfs geeft een 5-daagse opleiding interne kwaliteitsborger Bouwwerken (IKB). Om bouwpartijen zo goed mogelijk voor te bereiden op het werken met de Wkb. “Die externe borger blijft onafhankelijk en geeft zijn goedkeuring”, zegt Martijn Broeze, een van de twee docenten. “Als bouwer of ontwerper kan je het de kwaliteitsborger zo eenvoudig mogelijk maken.”

De Wet kwaliteitsborging (Wkb) is in aantocht, maar is de branche er klaar voor? Broeze ziet in zijn dagelijkse praktijk – hij is zelf kwaliteitsborger en directeur bij Borg4 – dat niet iedereen is voorbereid. “Er is een systematiek van werken die veel bouwers zich nog eigen moeten maken. De Wkb dwingt ons met kwaliteit aan de slag te gaan. Dat wil niet zeggen dat we nu geen kwaliteit leveren, maar dat we die transparant moeten maken.”

De opleiding tot IKB’er helpt bedrijven daarbij. Aannemers – maar ook architecten, toeleveranciers en woningcorporaties – kunnen zo leren wat die externe, wettelijk verplichte kwaliteitsborger straks van hen verwacht. De fysieke opleidingen starten weer na de zomer, in april start een cursus via Teams.

Methodiek

Insteek: wat kun je als IKB’er allemaal voorbereiden, zodat je het die externe borger zo eenvoudig mogelijk maakt? Dat is voor Broeze – en hij staat daarin niet alleen – altijd de filosofie geweest. “We moeten als kwaliteitsborgers geen logge organisaties worden.”

In een aantal instrumenten voor kwaliteitsborging wordt een intern kwaliteitssysteem bovendien gewaardeerd. “Het woord ‘systeem’ maakt het wat te zwaar, maar het gaat erom dat er een methodiek is waarbij de aannemer – met zijn partners – alle werkzaamheden voorbereidt. Een werkvoorbereider of calculator kan veel al meenemen in zijn proces.”

Daarbij is het altijd mogelijk om zelf je werk te toetsen en te keuren om zo de kwaliteit transparant te maken. “Die externe borger blijft onafhankelijk en geeft uiteindelijk zijn goedkeuring. Door deze werkzaamheden zo goed mogelijk voor te bereiden en aan te bieden bij de kwaliteitsborger vereenvoudigen wij zijn werkzaamheden.”

Kortom: de opgedane kennis maakt deelnemers bewust van kwaliteit, hoe je er mee omgaat, wat je moet doen en hoe je zaken vast moet leggen en aantonen. “Wie de interne kwaliteitsborging goed organiseert, weet hoe je de risico’s opzoekt, beoordeelt en beheerst. Hierdoor voorkom je faalkosten en krijg je meer grip op je proces.”

Bouwbesluit

De opleiding is praktisch ingestoken en wordt besloten met een praktijkopdracht. Maar theorie ontbreekt niet. Broeze: “Als IKB’er moet je toch wel wat weten van het Bouwbesluit. Ik zie dat veel bouwers wat installaties betreft bijvoorbeeld volledig leunen op de kennis van de installateur. Dat is op zich niet erg, maar als IKB’er moet je wel weten en kunnen toetsen of het klopt wat de installateur zegt.”

Meer informatie over de opleiding tot IKB’er.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.