#Bedrijfsvoering

Meer vraag naar bouwmaterialen in utiliteitsbouw, minder in woningbouw

In de woningnieuwbouw krimpt in 2013 de vraag naar bouwmaterialen tot wel 17% door de terugvallende woningbouw. In de utiliteitsbouw komt in 2013 juist meer vraag naar sommige bouwmaterialen. Dat blijkt uit onderzoek van BouwKennis.

Krimp in woningbouw

In de woningnieuwbouw blijkt er in 2013 ten opzichte van 2012 een bouwbrede daling plaats te gaan vinden in diverse segmenten. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de vraag naar materiaal sterk samenhangt met het aantal woningen dat gereedkomt. In totaal zijn er in 2011 zo’n 58.000 nieuwe woningen opgeleverd. In 2013 loopt dit aantal terug naar 42.000, een daling van 12,5%.

Woningbouw: hardste klap voor hellende daken

Deze daling van 12,5% is niet één-op-één door te vertalen richting materialen. Zo reageert de markt voor isolatie (-14,7%) bijvoorbeeld heftiger dan die voor buitenkozijnen (-12,4%). Dit komt door de samenstelling van het aantal nieuwe woningen. Tussen 2011 en 2014 neemt het aandeel meergezinswoningen in de voorraad gereedgekomen woningen licht toe. Omdat er in een meergezinswoning doorgaans minder te isoleren is, zorgt dit voor een groter verlies aan vraag naar isolatiemateriaal. Dit verklaart ook het verschil tussen hellende (-17,3%) en platte daken (-13,3%). De grootste klappen vallen overigens voor materiaal dat alleen in de nieuwbouw gebruikt wordt, zoals metselsteen. Materialen die ook hun weg vinden in de renovatie, worden minder hard geraakt.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Meer vraag in deel utiliteitsnieuwbouw

In de utiliteitsnieuwbouw zal er in 2013 ten opzichte van 2012 een stijging plaatsvinden bij een aantal specifieke bouwmaterialen. Dit lijkt in strijd met de negatieve tendens in de utiliteitsnieuwbouw. Deze daling raakt echter niet alle sectoren. De harde klappen vallen tussen 2012 en 2013 met name bij kantoren, zorggebouwen en schuren en stallen. Voor de sectoren hallen en loodsen en combinatie bedrijfshallen wordt een lichte groei verwacht. Dit is de reden waarom er in 2013 naar specifieke bouwmaterialen meer vraag zal zijn dan in 2012. Van de hellende daken in de utiliteitsbouw wordt bijvoorbeeld bijna 90% op hallen, loodsen en bedrijfshallen geplaatst. Het aantal toegepaste vierkante meters hellend dak groeit hierdoor met 6,5% in 2013. De marktomvang voor het bouwdeel isolatie groeit tussen 2012 en 2013 om dezelfde reden met 4,4%. Het aantal vierkante meters gevel groeit ook met 3,2%. Deze groei wordt vooral gedragen door een toename aan sandwichelementen en modulair opgebouwde gevelsystemen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.