#Bedrijfsvoering

Metaalunie pleit voor vorstverletregeling

De Koninklijke Metaalunie pleit voor het behoud van de vorstveletregeling in de metaalsector. De huidige regeling zorgt ervoor dat bij een strenge vorstperiode werknemers worden doorbetaald. Een prima regeling volgens de Metaalunie, die echter mogelijk op korte termijn verboden wordt.

Volgens de Koninklijke Metaalunie is het afschaffen van de vorstverletregeling in deze economisch zware tijden niet erg sociaal. In het huidige wetsvoorstel worden de Regeling onwerkbaar weer en de Werktijdverkorting-regeling in de WW samengevoegd tot één Calamiteitenregeling. Feitelijk wordt hiermee de vorstverletregeling afgeschaft.

Tot nu toe is het volgens de CAO Metaal & Techniek zo geregeld, dat bij vorst de werknemers een beroep kunnen doen op de vorstverletregeling. Zij krijgen dan een tijdelijke WW-uitkering. De regeling wordt door de bedrijfstak zelf opgebracht en door de werkgevers betaald. Het geeft bedrijven die te maken hebben met vorstverlet wat extra lucht. Door het wegvallen van de omzet wordt de werkgever enigszins gecompenseerd bij de doorbetaling van het loon omdat de werknemer een WW-uitkering krijgt.

Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat de eerste twee weken van vorst ‘gewoon’ tot het ondernemersrisico behoort. Pas na een aaneengesloten periode van vier weken vorst kan UWV eventueel tot uitbetaling overgaan. Mocht deze wijziging doorgezet worden, dan pleit de Metaalunie voor maximaal 2 weken eigen risico.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.