#Bedrijfsvoering

Minder bouwbedrijven bankroet

Het aantal faillissementen in de bouw is de eerste twee maanden van 2014 met ruim een derde afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Faillissementsdossier.nl.

Ook het totale aantal faillissementen blijft dalen. In januari en februari gingen 1879 bedrijven en instellingen bankroet, tegen 2298 in de eerste maanden van 2013. Een daling van meer dan 18 procent. Daarmee zet de in de tweede helft van vorig jaar ingezette trend door. De bouw was een uitschieter. In totaal gingen in januari en februari 215 bouwbedrijven onderuit, tegen 324 in 2013.

Toch is er volgens het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) nog geen reden tot optimisme. “De ergste piek lijkt achter de rug, maar we zitten nog steeds op het dubbele van voor de crisis. Bovendien zijn zowel de productie, als de omzetten en de winstgevendheid flink gedaald”, relativeert Taco van Hoek, directeur van het onderzoeksinstituut.

Van Hoek gaat ervan uit dat de daling van het aantal failliete bouwbedrijven aanhoudt. Hij baseert zich daarbij op de goede vooruitzichten op langere termijn. De EIB-directeur karakteriseert 2014 als overgangsjaar. Voor de periode 2015 tot 2019 rekent hij op een volumegroei van gemiddeld 4 procent per jaar. Mede door demografische ontwikkelingen en een betere betaalbaarheid trekt de woningbouw daarbij de kar.

Bron: Faillissementsdossier.nl

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.