#Bedrijfsvoering

Minder puzzelen op aangifte inkomstenbelasting

Aangifte inkomstenbelasting

Sommige onderdelen van de aangifte inkomstenbelasting kunnen best ingewikkeld zijn. De aangifte voor ondernemers bevat termen die voor de meeste aannemers geen dagelijkse kost zijn. In dit artikel lichten we een paar termen uit die vaak vragen oproepen.

Langlopende en kortlopende schuld

De belastingdienst vraagt naar langlopende en kortlopende schulden. Kortlopende schulden zijn kortlopende leningen bij de bank, facturen van uw leveranciers en belasting die u op 31 december nog moest betalen. Bij langlopende schulden gaat het om bedragen die u voor meer dan één jaar heeft geleend bij de bank, familie of vrienden.

Overige bedrijfskosten

Hieronder vallen alle kosten die u maakt om uw werk te kunnen doen. Bijvoorbeeld voor uw auto, telefoon, internet, adviseurs en inventaris.

Vaste activa

Bij ‘vaste activa’ gaat het om de waarde van uw bedrijfsmiddelen, zoals machines, inventaris of uw computer op 31 december. Om de waarde te berekenen, neemt u de aanschafwaarde die op de inkoopfactuur staat. Daarvan moet het bedrag worden afgetrokken dat u inmiddels heeft afgeschreven. De afschrijving per jaar berekent u zo.

De juiste plek

Het is niet alleen belangrijk om te weten welke cijfers u nodig heeft, maar ook wáár u ze moet invullen. Sommige zaken komen op meerdere plekken in uw aangifte terug. Neem bijvoorbeeld uw telefoon: uw abonnements- en gesprekskosten voor zakelijk gebruik neemt u mee bij ‘overige bedrijfskosten’.

Schaft u een nieuwe telefoon aan van minder dan 450 euro, exclusief btw? Dan vult u de aanschafprijs ook in bij ‘overige bedrijfskosten’. Kost uw nieuwe telefoon meer dan 450 euro, exclusief btw? Dan vult u deze in bij ‘vaste activa’. Per jaar mag u de telefoon gaan afschrijven. Het bedrag dat u afschrijft vult u in bij ‘afschrijvingen’.

Twijfels

Heeft u twijfels over uw cijfers met de aangifte? Bekijk dan even dit handige overzicht. Dat scheelt weer een hoop gepuzzel. Bekijk ook de Aangiftechecklist ondernemers, voor u aan de aangifte begint. Daar vindt u zes handige checks die u helpen om soepel, goed en volledig aangifte te doen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.