#Bedrijfsvoering

Mooi project versus prijs

In Nederland wordt het ene na het andere prachtige project gerealiseerd. Bedacht door architecten, die in staat zijn om de mooiste gebouwen te creëren. Op papier weliswaar. Want dan is daar de uitvoering door een bouwbedrijf. En keer op keer trek ik dezelfde conclusie: zo’n project staat mooi bovenaan op de referentielijst, maar dik onderaan als het gaat om het resultaat. Geen aanname; een feit. Ik heb inmiddels al zoveel bouwers gesproken, werken gezien en nacalculaties bestudeerd dat nattevingerwerk een gepasseerd station is.

De gevelartiesten – ze noemen zichzelf architect – kunnen er wat van, maar vragen zich niet af hóe we het moeten maken. Maar ook bij aannemers is dit een punt dat in de nacalculatie wordt onderschat. En de aannemer die de risico’s wél goed heeft beoordeeld, krijgt het werk toch niet. Domweg omdat er altijd een (…… vul hier je eigen woord in) is die met een lagere prijs komt. Een veel te lage prijs, die in elk geval niet is gebaseerd op risico-inventarisatie.

Bij een aantal grote bedrijven is het risicomanagement dik onder de maat. Hier kikken de mensen op het werk. We zien de voorbeelden regelmatig bij de grote bedrijven. Degenen die je vooral in Cobouw voorbij komt. Toch is dit slechts het topje van de ijsberg.

De bedrijven die mij vragen om een mening over het aannemen van een dergelijk project schrikken vaak van mijn directheid. Mijn antwoord is namelijk heel duidelijk: nee, nee en nog eens nee. Waarom calculeren en mogelijke risico’s in de prijs meenemen als je het werk toch niet krijgt? En als je zo’n project dringend nodig hebt, is het ook geen oplossing voor de continuïteit van het bedrijf. Dan moeten er andere stappen worden ondernomen.

Mijn motto is: ‘Een mooi werk is pas een mooi project als je er ook geld mee verdient.’

Richard olde Hartman, directeur Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.