Mooier kunnen we het niet maken
Het voorbereiden van een bedrijfsoverdracht is een moment waar veel ondernemers, met name dga’s, behoorlijk tegen opzien. Het is erkennen dat je ouder wordt en dat het tijd is voor nieuw bloed in het bedrijf.
Dit psychologische proces is per persoon verschillend, maar speelt altijd een rol van betekenis. Vaak kijkt de ondernemer ook op tegen de fiscale complexiteit van een overdracht. Allemaal redenen om deze beslissing zo lang mogelijk uit te stellen.
Door het bedrijf in de juiste fiscale constructie te brengen, kan de blauwe belastingbrief echter onder controle worden gehouden. Er zitten termijnen aan het wijzigen van de fiscale constructie en dat doe je dus niet op een zaterdagmiddag. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een termijn van jaren. Want bij een bedrijfsoverdracht kijkt de Belastingdienst altijd belangstellend mee. En ook voor de waardebepaling is bij dezelfde instantie veel interesse. Als je een plotselinge verkoop gaat regelen, kan dat veel geld kosten.
Stel u heeft een eenmanszaak of VOF en u gaat de activa of passiva van uw onderneming verkopen. Het gevolg is dat u direct moet afrekenen met de Belastingdienst. Als ondernemer heeft u te maken met de inkomstenbelasting tegen een progressief tarief van maximaal 52%. Wie echter aandelen in een BV verkoopt, is slechts 25% verschuldigd.
Vandaar dat veel ondernemers met een eenmanszaak of VOF hun bedrijf omzetten in een BV. Als je dus op tijd begint, kun je ‘fiscaal geruisloos’ overstappen van de ene op de andere rechtsvorm. Heeft de Belastingdienst het vermoeden dat er een vooropgezet plan is om de onderneming binnen drie jaar van de hand te doen, dan treden er allerlei ‘anti-misbruikregelingen’ in werking.
Een kant-en-klaar recept voor uw bedrijfsoverdracht bestaat niet. Het is zinvol dit dan ook goed te bespreken en te bepalen met een deskundige op dit terrein. Het niet tijdig beginnen is de eerste fout die u kunt maken bij een bedrijfsovername. Begin op tijd met deze belangrijke beslissing en voorkom een te hoge belastingaanslag.
Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.