#Bedrijfsvoering

Na regen komt zonneschijn

Tijdens een gesprek met dhr. Bouwgraag van Bouwbedrijf Bouwgraag wordt snel duidelijk dat zijn bedrijf al op ‘kwart over twaalf’ staat. De klok heeft alleen nog geen twaalf uur geslagen. Ofwel, volledig technisch failliet. De liquiditeit is op en de bank wil niets meer doen. Sterker nog, de geldverstrekker wil dhr. Bouwgraag privé mee laten tekenen voor de volledige schuld. Pas dan overweegt ze wellicht hulp.

Kom je als adviseur in een dergelijke situatie, dan heb je niet veel tijd. Aan professionele klanten ontbreekt het dit bouwbedrijf niet en het kan een goede overname kandidaat zijn voor een ander bedrijf. Via een zeer uitgebreid netwerk ken ik dhr. Koper van Bouwbedrijf Koper. Hij zoekt in de regio van Bouwbedrijf Bouwgraag uitbreiding in verband met het verzorgen van het onderhoud bij een landelijke opdrachtgever.

De contacten zijn snel gelegd; de volgende dag is er een kennismakingsgesprek tussen de ondernemers. De ‘klik’ is er. De openheid in het gesprek geeft dhr. Koper voldoende vertrouwen tot een snel vervolg. Beide heren menen wel dat de huidige bezetting en omstandigheden geen goede basis zijn voor de toekomst. Onder leiding van mij als adviseur wordt een doorstartmodel vastgelegd, met ingrediënten voor een levensvatbare organisatie. Na het uitspreken van het faillissement gaat de curator akkoord met een doorstart van Bouwbedrijf Bouwgraag. Succesvol, blijkt.

Bouwbedrijf Bouwgraag zou altijd in een faillissement zijn beland, maar nu zijn er toch veel positieve zaken te noemen.

  1. Bijna alle personeelsleden hebben hun baan gehouden en zijn niet in de WW gekomen.
  2. Dhr. Bouwgraag verhuurt zijn pand weer en heeft geen problemen met de bank over zijn hypotheek.
  3. Dhr. Bouwgraag heeft inkomen uit de nieuwe onderneming en kan aan zijn financiële verplichtingen voldoen.
  4. Bestaande afspraken en onderhandenwerken zijn netjes afgebouwd onder de reeds gemaakte afspraken.
  5. Dhr. Koper kan zijn landelijke opdrachtgever prima bedienen vanuit de vestiging Bouwbedrijf Bouwgraag.

Een gezonde en effectieve oplossing voor beide bouwers. Wacht dus niet tot een faillissement, maar onderneem tijdig actie.

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist specifiek gericht op de bouwsector.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.