#Bedrijfsvoering

Naheffingsaanslag checken in drie stappen

Veel ondernemers weten niet wat zij moeten doen met de naheffingsaanslag. Om hen te helpen, heeft de Belastingdienst een checklist gepubliceerd. Hiermee checken ondernemers aan de hand van drie stappen of de naheffingsaanslag klopt en welke actie zij moeten ondernemen.

Ieder kwartaal ontvangt de Belastingdienst ruim 1,8 miljoen btw-aangiften. Niet alleen de aangifte, maar ook de bijbehorende betaling moet voor de deadline binnen zijn. In de gevallen dat er geen btw-aangifte is binnengekomen, schat de Belastingdienst hoeveel btw moet worden betaald. Ondernemers die de deadline voor de betaling missen – afgelopen kwartaal circa 140.000 ondernemingen – ontvangen een naheffingsaanslag. Vaak met een boete: 3% van het niet betaalde bedrag, met een minimum van 50 euro. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 5278 euro.

Omdat de naheffingsaanslag elk kwartaal weer leidt tot vragen bij ondernemers, heeft de Belastingdienst een checklist samengesteld. Via de checklist op de website controleert een ondernemer in drie korte stappen zijn naheffingsaanslag en weet hij wat hij vervolgens moet doen.

Deadlines aangiften

Aan ondernemers die een naheffingsaanslag hebben ontvangen, adviseert de Belastingdienst de volgende deadlines voor kwartaalaangiften en -betalingen terugkerend in hun agenda te zetten: deze moeten altijd uiterlijk 31 januari, 30 april, 31 juli en 31 oktober binnen zijn. Daarvoor kunnen ondernemers ook gebruik maken van de Btw Alert-App. Een andere optie is het gebruik van commerciële administratiesoftware. Dergelijke software zet de administratie zonder fouten om in een btw-aangifte en geeft een signaaltje als het weer tijd is om aangifte te doen.

Plan je betaling

Een tip voor ondernemers die hun betaling tot het laatste moment willen uitstellen: doe je aangifte vroeg in de maand en plan via online bankieren dat het bedrag pas aan het einde van de maand wordt overgemaakt. Zorg dat de betaling voor de eerste van de maand bij de Belastingdienst op de rekening staat.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.