Steeds meer bouwkundig en installatietechnische aannemers zijn vertrouwd met het uitwisselen van data en informatie via BIM, maar dat gaat dan met name over vaste bouwelementen van een bouwwerk tijdens een nieuwbouw- of renovatieproject. Projectpartners ‘bimmen’ echter nauwelijks over het ontwerp en de montage van tijdelijke hulpconstructies in een bouwproject, zoals steigers, stempels of schoorconstructies. Daarom heeft de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingsbedrijven (VSB) een nieuw BIM afsprakendocument opgesteld voor dit soort constructies.
Volgens John van Asten, woordvoerder op dit onderwerp namens de VSB en werkzaam als Hoofd Techniek bij SAFE BV, voorziet een BIM momenteel onvoldoende in alle relevante data omtrent tijdelijke hulpconstructies tijdens het bouwproces. Data over bijvoorbeeld de positionering en configuratie van de tijdelijke hulpconstructie, de optredende belastingen van elementen die ondersteund moeten worden, de belastingklasse van de ondersteuningsconstructie, leveranciers- en productinformatie en wandbekisting worden nu meestal op ad-hoc basis uitgewisseld. Volgens Van Asten brengt deze gang van zaken veel tijdsverspilling, risico op miscommunicatie en faalkosten met zich mee.
Verspilling uitbannen
Voorbeelden van verspillende taken die uitgebannen kunnen worden zijn onder andere miscommunicatie over het 0-punt en de coördinaten van de hulpconstructie of verkeerd geclassificeerde objecten zoals vaak het geval is bij breedplaatvloeren en tralieliggers waardoor 2D tekeningen slecht leesbaar zijn. Ook ontbreken vaak in de gegevensoverdracht de belastingberekening van wandliggers ten opzichte van de hulpconstructie.
ILS Tijdelijke Hulpconstructies
Met de ook door de VSB opgestelde ILS Tijdelijke Hulpconstructies wordt dit soort verspillende taken en faalkosten uitgebannen. Dit gestandaardiseerde model helpt de bouwprojectpartners om op een eenduidige en transparante manier informatie uit te wisselen over bovengenoemde aspecten. Dit model voor gegevensuitwisseling dient als basis voor het BIM Afsprakendocument.
Van Asten: “Helaas werken nog niet veel aannemers en toeleveranciers van tijdelijke hulpconstructies volgens die ILS-standaard. Het is namelijk niet verplicht, maar steeds meer hoofdaannemers vereisen het inmiddels wel. Daarom voorzien wij met deze ILS-standaard en BIM afsprakendocument in een behoefte.”
Van Asten hoopt dat steeds meer ketenpartners in de bouw gebruik gaan maken van de ILS-standaard en het BIM afsprakendocument, maar beseft dat er een lange weg te gaan is. “We beschouwen beide documenten als een basisfundament voor verdere digitale informatie-uitwisseling over de inzet van tijdelijke hulpconstructies, zodat de betrokken projectpartners in de voorbereiding en uitvoering van de bouw precies weet waar ze aan toe zijn.”
Het BIM afsprakendocument en het ILS Tijdelijke Hulpconstructies zijn respectievelijk hier en hier te downloaden.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.