#Bedrijfsvoering

Nieuwe ILS Configurator minder tijdrovend en foutgevoelig

Welke informatie heeft een aannemer van de opdrachtgever nodig en welke gegevens vraagt de aannemer van de opdrachtgever? Gedurende een bouwproject wisselen projectpartners informatie uit om een bouwwerk te realiseren. In een Informatieleveringsspecificatie (ILS) maken die partners afspraken over wie welke informatie wanneer levert en waar deze te vinden is. Om het opstellen en beoordelen van een ILS gestroomlijnder en uniformer te laten verlopen heeft digiGO BIM Loket in samenwerking met 130 meedenkende bedrijven uit de bouwketen een ILS Configurator ontwikkeld.

Orde scheppen

Dit nieuwe instrument moet orde scheppen in de verschillende informatieleveringsspecificaties waarmee de bouw werkt. Op inhoud is er overlap tussen de ILS’en en worden deze in verschillende formats uitgewisseld. Daardoor is een dergelijke specificatie foutgevoelig, onduidelijk en tijdrovend om mee te werken. “De informatievragende partij kan vaak haar behoefte niet goed overbrengen, waardoor de zender de vraag niet goed begrijpt en de ontvanger dus niet krijgt wat ze wil”,  zegt BIM-manager Niels Groot van bouwbedrijf de Nijs en Zonen die betrokken is bij de realisatie van de ILS Configurator.

ILS-configurator

Gebruiksvriendelijk online hulpmiddel

Volgens initiatiefnemer digiGO BIM Loket -een stichting met publieke opdrachtgevers, brancheverenigingen (o.a. Bouwend Nederland, Koninklijke NLingenieurs, Techniek Nederland, NVTB en BNA) en het Rijk die met 200 BIM-experts uit het bedrijfsleven samenwerkt- is de ILS Configurator een online hulpmiddel voor projectpartners om tot een  een informatieleveringsspecificatie te komen. De specificatie is op één centrale plek te vinden in de configurator, zodat er geen verwarring ontstaat over wie welke informatie wanneer moet aanleveren binnen de scope van het project.

Volgens Groot is de user-interface heel gebruiksvriendelijk ontworpen. Een vragenwizard helpt beginnende gebruikers om een projectspecifieke ILS  op een logische, gestructureerde manier samen te stellen. De webbased applicatie is gekoppeld aan online bronnen waarvan de informatie voor de ILS vandaan wordt gehaald.. Zodoende werkt elke projectpartner altijd met de meest actuele bronversie.

ILS Configurator gebruikt de in de bouw meest toegepaste standaarden NL-SfB en IFC als referenties voor die informatiebronnen. “We verzinnen dus niks nieuws, maar gebruiken wat er al is op een slimmere manier”, aldus Groot.

Op 9 mei wordt de ILS Configurator gelanceerd in het Bouwhuis in Zoetermeer.

Kijk hieronder een introductiefilmpje over de ILS Configurator.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.