#Bedrijfsvoering

‘Nieuwe werknemers? Maak je bedrijf aantrekkelijker’

Het vinden van nieuwe werknemers is momenteel één van de grootste uitdagingen in de bouwsector. Bemiddelaar Building Heroes sprak hierover met diverse bouwprofessionals. Het resultaat: 5 tips om je bedrijf aantrekkelijker te maken.

Bijna alle politieke partijen zijn het erover eens: het tekort van 300.000 huizen moet zo snel mogelijk worden opgelost. Tegelijkertijd rijst de vraag hoe, want er zijn nauwelijks handjes te krijgen. “En het EIB voorspelt dat de vraag naar werknemers tot eind 2021 zelfs nog verder toeneemt”, zegt Jeroen Meerum Terwogt, één van de oprichters van Building Heroes. Voor bouwbedrijven die hun personeelstekort willen oplossen, heeft de bemiddelaar 5 tips.

1: Verplaats je in nieuwe generaties

“Alles draait om de mensen, maar niet ieder bedrijf ziet dit in. In de bouw heerst nog te veel het stramien van 07:00-16:00 uur. En dat terwijl de nieuwe generatie juist zoekt naar vrijheid. Als we de juiste mensen willen blijven aantrekken is het essentieel om als sector mee te veranderen met de tijd”, aldus Pieter Huijsmans, projectleider bij Vorm.

2: Zet in op innovaties

“Het traditionele karakter van de bouw speelt ons soms parten. Het zou mooi zijn als we dat met het implementeren van innovatieve technieken weten te doorbreken bij nieuwe generaties. De nieuwe aanwas is enorm belangrijk”, aldus Peter Holleman, Hoofd Planontwikkeling Bedrijfsruimten bij Heembouw.

3: Gebruik sexy functienamen

“De functienamen in de bouw en infra mogen wel wat sexyer, als je het mij vraagt. Mensen zijn liever projectleider dan uitvoerder, maar de werkzaamheden zijn exact hetzelfde. Zo zie je maar: het zijn slechts labels, maar ze maken wel een verschil”, aldus Marieke Roorda, directrice bij Krinkels.

4: Laat tastbaar werk zien

“Het stoere imago van de bouw kunnen we nog beter in de markt zetten. Als we jong talent nou vertellen hoe gaaf het is om samen met een ploeg te bouwen aan een tastbaar gebouw, komen we een heel eind”, aldus Michelle Touwslager, projectcoördinator bij Bouwcombinatie NCIA.

5: Blijf investeren in ontwikkeling

“Blijf investeren in de ontwikkeling van talent en ervaren professionals. Wij proberen dat te realiseren met de Construction University en Construction Class, waarmee we de hard- en soft skills van talent ontwikkelen. Zo willen we de bouw naar een hoger niveau tillen, zodat we samen en dus mét jong talent vooruitkomen”, aldus Meerum Terwogt in The Human Agenda.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.