#Bedrijfsvoering

‘Nog meer werkeloosheid in 2013 en 2014’

Het Economisch Instituut voor de Bouw, het EIB, verwacht dat de bouwproductie in 2013 en 2014 nog verder zal krimpen. Dat meldt het instituut vandaag in een persbericht.

De bouwproductie daalde in 2012 al met 7% en zal in 2013 met nog eens 5% krimpen, is de verwachting. Die krimp is niet alleen te zien in de woningnieuwbouw, maar ook in de utiliteits-, grond-, water- en wegenbouw. Alleen de onderhoudswerkzaamheden blijven enigszins op peil. De investeringen in de woningbouw lopen de komende twee jaar terug met bijna 20%. Daardoor zal ook de werkeloosheid in de bouw verder oplopen.

In de uitvoerende bouw is de werkeloosheid sinds het uitbreken van de crisis met 11% gestegen. Bij werknemers boven de 55 jaar ligt de werkeloosheid zelfs op 17%. De komende twee jaar gaan er naar verwachting nog eens 27.000 fulltime banen verloren. Nederland doet het met deze cijfers ook Europees gezien erg slecht. Alleen Spanje, Ierland en Portugal laten een nog ongunsterige ontwikkeling zien. Duitsland, België en Frankrijk doen het aanzienlijk beter dan Nederland.

Het EIB sluit wel af met een positieve verwachting: zeker in de woningbouw kan in de periode 2015-2018 weer een krachtig herstel optreden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.