#Bedrijfsvoering

Noodmaatregel per 6 april geopend

Vanaf 6 april kunnen ondernemers met een dalende omzet door de coronacrisis een vergoeding krijgen van de overheid. Het UWV kan de loonkosten tot maximaal 90 procent vergoeden. Dit maakte minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief bekend.

Door de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) zouden zo veel mogelijk mensen hun baan moeten behouden, nu in veel sectoren de economie is stilgevallen. Het kabinet heeft er 10 miljard euro voor vrijgemaakt.

Inschrijven

Inschrijven voor de regeling kan dus vanaf maandag. Ondernemers moeten dan wel een omzetdaling van minimaal 20 procent verwachten en over een periode van drie aaneengesloten maanden. De regeling geldt met terugwerkende kracht per 1 maart. Er wordt naar gestreefd om binnen twee tot vier weken na de aanvraag het geld op de rekening te hebben gestort. Salarissen worden tot maximaal 9.538 euro per maand vergoed.

Om te weten hoeveel geld een ondernemer krijgt, moet het zelf een geschat omzetverlies doorgeven. Dit kan door de totale omzet van 2019 te delen door vier en dat bedrag te vergelijken met de verwachte omzet van de maanden maart, april en mei van 2020.

Wanneer de omzetdaling achteraf mee blijkt te vallen, moet de ondernemer later het verschil terugbetalen. Wanneer een bedrijf meer verlies heeft dan verwacht, volgt er een naheffing. Boetes worden er niet uitgedeeld.

Flexwerkers

De noodmaatregel geldt ook voor flexwerkers, uitzendkrachten en payrollers. Daarbij roept het kabinet op om deze groep werknemers in dienst te houden wanneer dat ook maar enigszins mogelijk is.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.