#Bedrijfsvoering

Ondernemers willen meer flexibiliteit

Driekwart van de mkb-ondernemers in de bouw heeft de voorkeur voor een team van eigen personeel en daarnaast een flexibele schil. Dat blijkt uit onderzoek van BouwBelang en de Aannemersfederatie Nederland.

Tijdelijk versus vast personeel

Slechts 3% van de ondernemers geeft aan in de toekomst het liefst alleen met vast personeel te werken. Driekwart van de ondernemers geeft aan dat een vast team van medewerkers met daarnaast een flexibele schil noodzakelijk is om goed te kunnen reageren op schommelingen in het werkaanbod. Om dit mogelijk te maken zouden de mkb’ers graag een soepeler ontslagrecht willen. 25% van de ondervraagden geeft aan alleen nog maar met tijdelijk personeel te willen werken.

Behoud vakmanschap

Er is zorg onder twee derde van de ondernemers over de continuïteit van het vakmanschap. 85% zou meer willen inzetten op het behoud van vakmanschap en 55% wil samen met gemeenten, provincies en opleidingsbedrijven bijdragen aan een beleid voor behoud van vakmanschap en werkgelegenheid. Ook vindt 20% van de ondernemers dat zij het vak op een meer wervende wijze onder de aandacht van jongeren moet brengen.

Weinig behoefte aan overwerkregeling

Twee derde van de mkb-ondernemers maakt, hoewel men onder de werking van de CAO Bouwnijverheid valt, geen gebruik van de overwerkregeling. Slechts 5% van de ondernemers past de regeling toe. Kennelijk is er op dit moment weinig behoefte aan de regeling.

Flexibele vakantie

Op dit moment is nog meer dan 50% van de bedrijven in de bouw tijdens de bouwvak gesloten. 20% bleef open tijdens de vakantie en een kwart bleef bereikbaar voor noodgevallen, service en onderhoud. Een vijfde van de ondervraagden wil graag open blijven tijdens de bouwvak, 10% wil een situatie waarin elke afzonderlijke werknemer in overleg zijn eigen vakantie bepaalt en het merendeel kiest voor een vakantie die ongeveer overeenkomt met de bestaande bouwvak. Als er een opdracht langskomt waardoor men in de vakantie moet doorwerken, geeft 85% aan dat ze die opdracht zullen aannemen en doorwerken tijdens de bouwvakvakantie.

2 reacties op “Ondernemers willen meer flexibiliteit

  1. Veel Nederlandse aannemers werken ook op bouwprojecten in België. Het inzetten van flexibel personeel op deze projecten vraagt speciale aandacht. België kent een verbod op de ter beschikking stelling van personeel. Dit in tegenstelling tot Nederland waar dit wel kan. Wanneer je met uitzendkrachten werkt, moet het Nederlands uitzendkantoor een Belgische erkenning hebben. Weinig Nederlandse uitzendkantoren blijken hiermee vertrouwd te zijn.

  2. Flexibiliteit is & blijft belangrijk, maar daarbij moeten we vooral de kwaliteit & zekerheid niet uit het oog verliezen. Zelf bemiddel ik in flexibel personeel t.b.v. de bouw. Wanneer er iemand bij een bouwbedrijf/ aannemer aan de slag gaat heeft deze persoon nagenoeg dezelfde rechten. Opbouw Bpfpensioen en ATV dagen zijn bij ons van zelfsprekend!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.