#Bedrijfsvoering

Ondernemerstip 1: een aansprekende richting

Topprestaties leveren is voor een klein deel toeval en voor het grootste deel pragmatisch beleid. De factor toeval laten we achterwege. Wat kenmerkt het beleid van de beste bedrijven? Effectory, marktleider op het gebied van medewerkersonderzoek, noemt zeven kenmerken.

1. Een aansprekende richting

First things first. Als uw bedrijf de koers niet heeft gericht op ‘nuttig, relevant en zinvol’, kunt u deel 2 tot en met 7 van deze serie kenmerken ook wel vergeten. Dus… wat is uw maatschappelijke relevantie? Waar gaat en staat u voor? Waar komt u ’s ochtends uw bed voor uit? Niet om zoveel mogelijk geld te verdienen, hopen wij, maar om uw klanten zo goed mogelijk te helpen, een duurzame maatschappij te realiseren of een comfortabel en gezond huis te bouwen.

Een aansprekende richting is niet alleen het kompas waarop u koerst, het is ook de basis voor bevlogen medewerkers. Die willen graag voor u werken omdat uw bedrijf er werkelijk toe doet. Zweverig? Allerminst. Bij installatiebedrijf Geas Energiewacht kwam men ooit op het idee met het voltallige personeel te gaan kijken naar An Inconvenient Truth, de film van Al Gore. U snapt dat de monteurs van Geas Energiewacht ineens de urgentie voelden om hun klanten te informeren over een nieuwe HR-ketel of zonnepanelen op het dak.

Het is zo klaar als een klontje: een bedrijf dat een maatschappelijke bijdrage levert, spreekt mensen aan, terwijl een organisatie zonder zingeving vroeg of laat als een stuurloos schip te pletter slaat op de rotsen.

Deze en andere tips staan in het artikel ‘Beter presteren is heus geen rocket science’, dat werd samengesteld naar aanleiding van een interview met Effectory-oprichter Guido Heezen (Foto: Vincent Boon). Het hele artikel staat in de Aannemer van februari 2015. Vraag hier een (proef-)abonnement aan.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.