#Bedrijfsvoering

Ondernemerstip 4: hoe minder managers hoe beter

Topprestaties leveren is voor een klein deel toeval en voor het grootste deel pragmatisch beleid. De factor toeval laten we achterwege. Wat kenmerkt het beleid van de beste bedrijven? Effectory, marktleider op het gebied van medewerkersonderzoek, noemt zeven kenmerken.

4. Hoe minder managers hoe beter

Wist u dat onze manager uit het begin van het industriële tijdperk komt? De manager had een machtspositie omdat hij over meer informatie beschikte. De medewerker van vandaag kan informatie overal vandaan halen met de huidige stand van de techniek, kan prima voor zichzelf zorgen en vindt het gewoon lekker als er wat regelruimte is. Managers zijn daardoor steeds minder nodig. Slimme bedrijven hebben een beperkt aantal ‘dienende leiders’, die hun medewerkers faciliteren en verder vrij laten. Sommige organisaties gaan zelfs zo ver dat zij alle managers de laan uit hebben gestuurd. De kar wordt getrokken door zelfsturende teams. Elk teamlid vervult om de zoveel tijd de leidersrol, die gebaseerd is op natuurlijk leiderschap. Zelfsturing is de toekomst.

Deze en andere tips staan in het artikel ‘Beter presteren is heus geen rocket science’, dat werd samengesteld naar aanleiding van een interview met Effectory-oprichter Guido Heezen (Foto: Vincent Boon). Het artikel staat in de Aannemer van februari 2015. Vraag hier een (proef-)abonnement aan.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.