Ondernemerstip 6: sociale innovatie
Topprestaties leveren is voor een klein deel toeval en voor het grootste deel pragmatisch beleid. De factor toeval laten we achterwege. Wat kenmerkt het beleid van de beste bedrijven? Effectory, marktleider op het gebied van medewerkersonderzoek, noemt zeven kenmerken.
6. Sociale innovatie
We geven het meteen toe, ‘sociale innovatie’ is een jeukterm eersteklas. Vergeet die term. Waar het om gaat is dat u het personeel regelmatig vraagt wat er slimmer / sneller / soepeler / handiger / klantgerichter / goedkoper kan. Het benutten van de denkkracht van medewerkers is een succesfactor van formaat. Daar hebt u echt geen duur adviesbureau voor nodig. Uw eigen medewerkers schudden de verbeterpunten zo uit hun mouw. Personeel vindt het heerlijk als er naar hun mening wordt gevraagd. Bovendien hebt u meteen draagvlak – het idee kwam immers vanaf de werkvloer.
Er zijn wel een paar spelregels aan verbonden. Een advies geven moet voor medewerkers geheel vrijwillig zijn. (‘Wie heeft er zin om eens na te denken over die berg bedrijfsafval voor de deur?’) Bovendien moeten medewerkers zich veilig voelen om met gekke ideeën te komen. De directie hoeft er dus ook niet per se bij te zitten. Voorts moeten geen al te grote doelen worden nagestreefd. Verwacht van de stagiair dus geen suggesties voor verbetering van het meerjarenplan. Wat u wel aan de stagiair kunt vragen is wat er opviel in zijn of haar eerste stageweek. Dat levert zomaar een paar bruikbare tips op.
Deze en andere tips staan in het artikel ‘Beter presteren is heus geen rocket science’, dat werd samengesteld naar aanleiding van een interview met Effectory-oprichter Guido Heezen (Foto: Vincent Boon). Het artikel staat in de Aannemer van februari 2015. Vraag hier een (proef-)abonnement aan.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.