Ontslag wegens economische omstandigheden
De afgelopen weken zijn in Noord-Holland twee mooie bouwbedrijven failliet gegaan. 350 mensen zonder werk. In de huidige markt van bouwend Nederland moet het toch mogelijk zijn om je bouwbedrijf en personele bezetting in te krimpen, denk ik dan.
Als directeur van het bedrijf doe je dat niet graag. Je hebt namelijk in de voorafgaande jaren je bedrijf uitgebreid, laten groeien en nieuwe medewerkers in dienst genomen. Je bent maanden bezig met de beslissing om in te krimpen en ontslag aan te vragen voor een aantal medewerkers. Daarna dien je de aanvraag in bij het U.W.V. en houdt rekening met hun regels, zoals het afspiegelingbeginsel.
Onzekerheid
Eenmaal terecht gekomen in de U.W.V. ambtelijke molen realiseer je pas hoe slecht dit is geregeld in B.V. Nederland. Natuurlijk moet er een goede rechtsbescherming zijn voor medewerkers die al jaren zijn verbonden aan je bedrijf. Echter van veel groter belang is dat er een toekomstperspectief is voor de continuïteit van je bedrijf en de overige werkzame medewerkers.
Volstrekt belachelijk en onacceptabel dat je dan zeven maanden lang in een uiterst vervelende procedure terecht komt bij het U.W.V. Zeven maanden van onzekerheid voor de betreffende medewerkers en directie. Zeven maanden van onrust bij de overige medewerkers. Buiten beschouwing gelaten wat het je als bedrijf kost aan juridische bijstand en adviseurs.
Een periode waarin de betreffende medewerkers in verband met te weinig werk in het bedrijf, weken lang doorbetaald thuis moeten zitten. Als de aanvraag dan na zeven maanden voor een aantal medewerkers wordt gehonoreerd en deels wordt afgewezen, moet je dit als directeur communiceren aan je bedrijf.
Nieuwe wetgeving
Als je dan leest in de Volkskrant van 11 mei, Armoe bij het U.W.V. 4000 banen verdwijnen er in de komende jaren bij het U.W.V. Dan vraag ik mij af hoe zij dat in hun eigen organisatie op gaan lossen! Een zogenaamde gouden handdruk waarbij B.V. Nederland de kosten voor zijn rekening neemt?
Het wordt dus hoog tijd dat er nieuwe wetgeving komt op het ontslagrecht. Zoals het nu is geregeld denk je nog wel even na voordat je weer mensen in vaste dienst neemt. Kortlopende jaarcontracten, het niet in dienst nemen van leerlingen die je vier jaar lang hebt opgeleid, de inzet van uitzendbureaus en Z.Z.P.ers die zich ver onder de kostprijs (zonder verzekering en pensioenopbouw) laten inhuren: is dit wat wij in Nederland willen?
Wim Rodenburg is directeur van AC Borst Bouw in Castricum.
Helemaal mee eens
Maar hoe zit het nou met al die zzprs
Wanneer komend ze die eens tegemoet
Die hebben geen UWV. Alleen maar rekeningen en eisen waaraan ze moeten voldoen
Wim helemaal mee eens het roer moet om in Nederland.
Wat jij zeg over de twee bedrijven in noord Holland. Wel of niet met een luchtje ik kijk van uit een onderaannemer dat er weer zoveel banen. Weg zijn terwijl er in Warmenhuizen een school gebouwd word die aan een niet lokaal bedrijf word gegund dit klopt toch ook niet