#Bedrijfsvoering

Ook opdrachtgever aansprakelijk voor betalen cao-loon

Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer. Zo kunnen opdrachtgevers en aannemers worden aangepakt die weten, of moeten weten, dat de werknemer niet voldoende betaald krijgt. Dat meldt minister Asscher.

Nu geldt deze zogenoemde ketenaansprakelijkheid al in de uitzendbranche voor het betalen van het minimumloon. Ook heeft de Inspectie SZW sinds deze maand 15 extra inspecteurs aangesteld voor het aanpakken van werkgevers die via schijnconstructies minder loon, belasting of lagere premies betalen.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt in de loop van volgend jaar met een Wet Aanpak Schijnconstructies, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn nu nog veel constructies die weliswaar niet gewenst, maar ook niet illegaal zijn.

Oneerlijke concurrentie

De minister gaat het voor bedrijven onmogelijk maken om buitenlandse werknemers een deel van het minimumloon als onkostenvergoeding te betalen. Financieel gezien is dit voor de werkgever een voordelige constructie, omdat hij zo minder belasting en sociale premies afdraagt. Het leidt volgens Asscher echter tot oneerlijke concurrentie en kan zorgen voor verdringing van binnenlands arbeidsaanbod. Daarnaast wordt het voor werknemers makkelijker om naar de rechter te stappen als zij niet het cao-loon betaald krijgen.

Het team van 15 nieuwe inspecteurs van de Inspectie SZW wordt in 2014 verder uitgebreid. Naast het aanpakken van schijnconstructies gaat het ook de sociale partners adviseren en ondersteunen bij de handhaving van cao’s.

Minister Asscher: “Ik ben voor vrij verkeer van werknemers binnen de EU. Maar ik heb ook oog voor de ongewenste effecten ervan. Schijnconstructies met buitenlandse werknemers zijn hier een voorbeeld van. Via die constructies worden werknemers uit andere Europese landen onderbetaald en er ontstaat bovendien oneerlijke concurrentie. Een harde aanpak van schijnconstructies is daarom een belangrijke stap richting een meer fatsoenlijke arbeidsmarkt.”

Internationale samenwerking

Bij de aanpak van schijnconstructies is internationale samenwerking volgens de minister cruciaal. Daarom zijn afspraken gemaakt met Polen, Roemenië en Bulgarije over het uitwisselen van informatie over werkgevers die bijvoorbeeld via schijnconstructies werknemers betalen onder het minimumloon.

Asscher hoopt verder tijdens de Europese Raad van 9 december een akkoord te bereiken over een Europese Handhavingsrichtlijn. Deze richtlijn maakt het mogelijk om boetes, bijvoorbeeld voor onderbetaling, in een ander EU-land te innen. Ook kunnen Europese landen elkaar verzoeken om een bedrijf te inspecteren, worden buitenlandse detacherende bedrijven verplicht arbeidsvoorwaarden bekend te maken en kunnen de sociale partners informatie opvragen bij andere lidstaten.

3 reacties op “Ook opdrachtgever aansprakelijk voor betalen cao-loon

 1. Bekijk kamer vragen in december over uitbuiting buitenlandse ijzervlechters
  Uitspraak rechter
  Is er wel een cao van toepassing.
  Zo doen als i n Duitsland
  Loopt en project langer als 6 weken dan moet loonbelasting en sosale premies aan de duitse staat staat betaald worden vooraf met flinke toeslag
  .

 2. Europa gaat de strijd tegen de sociale dumping aan. Gisteren werd een politiek akkoord in dit verband bereikt.

 3. Ook in België ondervinden wij oneerlijke concurrentie die het gevolg is van internationale tewerkstelling. De Europese regelgeving zegt echter dat wanneer een werkgever zijn personeel tewerkstelt op het grondgebied van een andere lidstaat, deze werkgever de loon- en arbeidsvoorwaarden van dat land moet naleven. De Europese landen hebben deze regelgeving moeten omzetten in hun interne wetgeving. Deze wetgeving volstaat echter niet om de sociale fraude tegen te gaan. Ook wij hebben aansprakelijksheidsregelingen die deze fraude proberen tegen te gaan. Zo werd bij ons ook de aansprakelijkheid voor de loonschulden van de aannemer ingevoerd. Bevraag je dus goed, wanneer je in België wil werken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.