#Bedrijfsvoering

Opdrachtgevers gebruiken crisis om laagste prijs te bedingen

De crisis wordt door veel opdrachtgevers aangegrepen en zelfs misbruikt om bij bouwbedrijven een zo laag mogelijke prijs te bedingen. Joep Rats, directeur Economische Zaken van Bouwend Nederland noemt dat in de negende editie van Podium “Om meer dan één reden een slechte zaak.”

Volgens Rats probeert Bouwend Nederland opdrachtgevers op allerlei manieren op andere gedachten te brengen. Toch ziet hij in de praktijk een fixatie op de laagste prijs, zonder te kijken of voor die prijs ook het beste resultaat wordt verkregen. Dit levert niet alleen vervelende verhoudingen tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers op, maar ook voor zaken als brancheontwikkeling en innovatiekracht in de bouw en infra pakt het nadelig uit. Rats: “Als er weinig winst wordt gemaakt, is er immers minder ruimte om de dingen beter te doen en nieuwe ontwikkelingen te verkennen.”

Bouwend Nederland hoopt dat overheden en opdrachtgevers willen onderkennen dat het bij aanbesteding beter is om verder te kijken dan de prijs. Een goede relatie tussen partijen zou leiden tot meer productiviteit en wellicht uiteindelijk tot lagere kosten.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.