#Bedrijfsvoering

‘Opletten bij subsidieaanvraag warmtepomp’

De zogenaamde ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duuzame Energie), bedoeld om particulieren en bedrijven te stimuleren om apparaten zoals zonneboilers en warmtepompen te kopen, kan door de eindgebruiker zelf worden aangevraagd. Maar daarbij is het wél even opletten, waarschuwt subsidieadviseur Ramon IJzenbrink.

Zo is er een verschil tussen bedrijven en particulieren: bedrijven die een warmtepomp willen kopen en daarvoor subsidie willen ontvangen moeten de ISDE subsidie van te voren aanvragen, dus nog voor er een overeenkomst is getekend. Particulieren kunnen juist alleen achteraf subsidie krijgen, indien ze al betaald hebben, op basis van een betalingsbewijs en een koopcontract. Maar hun aanvraag mag dan weer niet later dan drie maanden na betaling gedaan worden.

70 miljoen

De regering stelde voor 2016 een bedrag van 70 miljoen euro ter beschikking voor de ISDE-subsidie. Op warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels kunnen bedragen van 500 tot 2500 euro worden teruggevraagd. IJzenbrink: “Het aantal aanvragen is tot nu toe nog niet heel hoog, maar als die 70 miljoen is uitgekeerd vangen latere subsidieaanvragers bot.”

Twee keer EPC

Een ander belangrijk aspect aan de subsidie is dat de aanvrager moet aantonen dat de nieuwe warmtepomp voor extra duurzaamheid zorgt. IJzenbrink: ‘Je moet daarom twee EPC-berekeningen meesturen. De ene Energie Prestatie Coëfficient geeft aan dat je de norm met de huidige of ‘gewone’ installatie haalt, de tweede geeft aan dat je woning of bedrijf met de nieuwe installatie een betere EPC scoort.’ Installateurs en EPC-adviseurs kunnen dergelijke berekeningen opstellen.

IJzenbrink, werkzaam bij subsidieadviesbureau Subvention, heeft geen commercieel belang bij deze waarschuwing. “Wij adviseren normaal bij veel grotere en complexere subsidievraagstukken. Bij de ISDE-subsidie, is onze toegevoegde waarde te gering.”

Bouwwebinar

IJzenbrink is een van de sprekers op het gratis webinar dat Eisma Bouwmedia op 23 mei houdt, met als titel ‘Duurzame installaties voor de bestaande bouw’. Het webinar maakt deel uit van in totaal vier webinars die in de lente en in het najaar over duurzame installaties zullen worden gehouden, in samenwerking met installatieleverancier Vaillant. Meer informatie op www.bouwwebinar.nl.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.