#Bedrijfsvoering

Overeenkomst van opdracht ter beoordeling

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel met het alternatief voor de VAR goedgekeurd. Hoewel ook de Eerste Kamer nog toestemming moet geven, kunnen overeenkomsten van opdracht nu al worden voorgelegd aan de Belastingdienst.

De Belastingdienst gaat opdrachtgevers straks in één keer zekerheid vooraf geven over de gevolgen van contracten met zzp’ers voor de loonheffing. De beoordeling of er al dan niet loonheffing moet worden betaald, gebeurt dan aan de hand van overeenkomsten van opdracht. Om in het najaar van 2015 een flink aantal voorbeeldovereenkomsten te kunnen publiceren, gaat de Belastingdienst nu al overeenkomsten beoordelen.

Belangenorganisaties van opdrachtgevers en opdrachtnemers, individuele opdrachtgevers of hun intermediairs kunnen overeenkomsten voorleggen. Dit zijn dan overeenkomsten per brancheorganisatie, belangengroep of onderneming. Het hoeven geen nieuwe overeenkomsten te zijn; het mogen ook overeenkomsten zijn waar opdrachtgevers en opdrachtnemers al mee werken.

Ook opdrachtnemers kunnen een overeenkomst voorleggen. Dit heeft alleen zin als de opdrachtnemer deze overeenkomst bij al zijn opdrachtgevers (ook toekomstige) kan gebruiken. Anders kan hij beter gebruikmaken van de voorbeeldovereenkomsten per branche of sector. Dit scheelt in zijn administratieve lasten. Daarnaast zegt de beoordeling alleen iets over de loonheffingen en niet over het ondernemerschap van de opdrachtnemer.

Hoe de Belastingdienst de overeenkomsten graag ontvangt en welke gegevens daarbij horen, is hier te vinden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.