#Bedrijfsvoering

Overheid evalueert de BOR

Een heel stuk minder dan voorheen, maar toch nog een aanzienlijk deel van de bedrijven in de bouwnijverheid wordt overgenomen door de volgende generatie. Wie een familiebedrijf erft of geschonken krijgt, moet inkomstenbelasting en erf- of schenkbelasting betalen. Wordt het bedrijf binnen de familie voortgezet, dan biedt de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) uitkomst. De waarde daarvan, of een gedeelte, wordt dan door de belastingdienst vrijgesteld.

Het is al jaren een mooie fiscale regeling die het mogelijk maakt de overdracht van familiebedrijven goed te regelen, zonder dat er veel geld uit het bedrijf gaat in verband met belastingaanslagen. De BOR heeft als doelstelling liquiditeitsproblemen en continuïteitsproblemen voor te zijn. Houd er wel rekening mee dat er een aantal strikte voorwaarden van toepassing zijn.

‘Het kan zijn dat in 2023 de BOR totaal niet meer bestaat’

Bij de overdracht van het bedrijf kan men gebruikmaken van een honderd procent schenkingsvrijstelling tot een bedrag van afgerond 1,1 miljoen euro en daarboven van een vrijstelling van 83 procent. Natuurlijk worden er wel diverse voorwaarden gesteld, maar ondanks dat blijft het heel interessant.

Maar er gaat welllicht wat veranderen. De continuïteit van familiebedrijven wordt ondersteund door (reële) bedrijfsopvolging eenvoudiger en eerlijker te maken. Tegelijk wordt oneigenlijk gebruik van de huidige faciliteiten tegengegaan. In Den Haag is men de huidige regelingen aan het evalueren en we moeten wachten op de uitkomsten van de evaluatie, totdat duidelijk wordt wat er gaat gebeuren.

De politiek in Den Haag is vandaag zus en morgen zo. Het kan zijn dat in 2023 de BOR totaal niet meer bestaat of dat er een versobering van de regeling gaat plaatsvinden. Zet het op de agenda bij het bespreken van de concept jaarrekening met de accountant. Als je al van plan was om de onderneming over te dragen, dan raden we je aan om te bekijken of je de (gedeeltelijke) bedrijfsoverdracht kunt vervroegen.

Richard olde Hartman is directeur van Olde Hartman Advies, overnamespecialist in de bouwnijverheid. Lees al zijn blogs hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.