#Bedrijfsvoering

Personeel met schulden: dit kan een werkgever doen

Werkgevers schatten in dat 24 procent van de werknemers te maken heeft met financiële problemen als gevolg van gestegen prijzen voor levensonderhoud. (Foto: Shutterstock)

De onlangs opgerichte Nationale Coalitie Financiële Gezondheid wil bereiken dat in 2030 het percentage mensen dat ‘financieel ongezond’ is met vijftig procent is gereduceerd. Werkgevers hebben een belangrijke rol in vroegsignalering. HR-manager Kim Matheeuwsen, werkzaam bij een middelgroot bouwbedrijf: “Ga in een vroeg stadium in gesprek. Stuur bij voordat het traject met aanmaningen en deurwaarders begint.”

De norm ‘eerst sparen, dan kopen’ is in rap tempo aan het verdwijnen, zo constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Kopen op de pof is het nieuwe normaal geworden. De deur naar Klarna, Riverty, Affirm en andere betaaldienstverleners staat wagenwijd open en spullen kopen kan voortaan altijd en overal, ook als je financieel aan de grond zit. Koop nu, betaal later! Generaties jongeren weten niet beter of schulden maken hoort erbij. Op TikTok kan een hoge schuld zelfs reden zijn voor een dansje, schreef het Financieele Dagblad onlangs.

Na de (koop)euforie komt de kater. Onderzoek van Deloitte, SchuldenlabNL en VNO-NCW laat zien dat vier op de vijf werkgevers (80 procent) te maken heeft met medewerkers in financiële problemen (waarvan 12 procent ernstig). Dat blijft voor werkgevers niet zonder gevolgen. Medewerkers met schulden laten een hoger ziekteverzuim, meer stress, lagere arbeidsproductiviteit en een slechtere mentale en fysieke gezondheid zien. Daar moeten werkgevers een stokje voor zien te steken. Signalen die kunnen duiden op financiële zorgen bij medewerkers, zouden in een vroeg stadium opgepakt moeten worden. Alleen: dat gaat niet vanzelf. Hoe faciliteren werkgevers de aanpak van schuldenproblematiek op het werk?

Verder lezen?

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf € 24,84 per maand

Direct abonneren

– Onbeperkt  Premium   artikelen lezen op aannemervak.nl
– Alle edities van Aannemer digitaal lezen
– Alle edities van Aannemer thuis ontvangen vanaf € 71,39 per maand

Direct abonneren

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.