#Bedrijfsvoering

Een pilot-project, wat moet ik dan doen?

De kop van deze blog is een veelgehoorde vraag momenteel. Ik zal hier op hoofdlijnen vertellen wat er gedaan wordt in geval van een nieuwbouwproject met woningen.

Een proef met de Wet kwaliteitsborging (Wkb) kan bij veel soorten nieuwbouwprojecten worden geïntroduceerd. Het proces voor kwaliteitsborging loopt parallel met het reguliere ontwerp- en bouwproces en vergt dus bijvoorbeeld niet een speciaal hiertoe opgezet bouwproject.

De aanmelding van een project gebeurt bij voorkeur zo vroeg mogelijk in de ontwerpfase. Na aanmelding vindt een intake plaats, waarna wij op hoofdlijnen een Plan van Aanpak maken. Aansluitend hierop volgt meestal de Quickscan op het bouwbesluit. Dit ter beoordeling of er geen belangrijke onderdelen ontbreken of een risico vormen. Risico’s ten aanzien van het bouwbesluit worden direct meegenomen en behandeld in het vervolgproces.

Risicoanalyse

De eerstvolgende stap waar wij de organisatie echt in gaan betrekken is het opstellen van de risicoanalyse. Het doel van de wetgeving is onder andere verbetering van de bouwkwaliteit en daarom richten wij ons, samen met de aannemer, voornamelijk op bouwtechniek. Veel aannemers voeren al risicoanalyses uit en in deze fase zorgen wij dat dit gestructureerd aangepakt wordt. In enkele korte sessies analyseren wij met de aannemer per bouwfase de geplande technieken en kijken gezamenlijk naar de vraag: wat kan hierbij fout gaan? De lijst met risico’s is de voeding voor de volgende stap: het keuringsplan.

Keuringsplan

We hebben nu in beeld gebracht waar eventueel dingen mis kunnen lopen. Vervolgens is het zaak om te bedenken hoe wij dit gaan voorkomen. Maatregelen om negatieve risico’s te voorkomen noemen wij beheersmaatregelen. In het keuringsplan bedenken we hoe men tijdens de bouw gestructureerd kwaliteitskeuringen kan uitvoeren om zo de onderkende risico’s te beheersen. Risico’s uit het voortraject proberen wij dan zoveel mogelijk te bundelen in keuringen zodat dit efficiënt vastgelegd kan worden. Na start van de bouw worden deze keuringen voornamelijk door de aannemer, maar ook door externe specialisten uitgevoerd.  

Dossier

Na start van de bouw is het vooral zaak om de keuringen zoals gepland ook uit te voeren en te registreren. Een goed hulpmiddel hierbij is het inplannen van een gestructureerd overleg, waarbij het keuringsplan besproken wordt en men bekijkt of nog aan alle afspraken wordt voldaan. Uiteindelijk wordt deze registratie, tezamen met andere documenten, opgenomen in een intern dossier.

Hopelijk heb ik hiermee op hoofdlijnen een indruk gegeven wat er te wachten staat bij een pilot. Naast deze concrete aspecten is het van groot belang om ook de aspecten als onderlinge communicatie en het afstemmen van verwachtingen voldoende, gestructureerde aandacht te geven.

Bert Videler helpt bouwbedrijven met het organiseren van kwaliteitsborging, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de Wet kwaliteitsborging. Hij schrijft hier in elke editie van Aannemer over. Lees al zijn bijdragen.

www.bouwkwaliteitcoach.nl

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.