#Bedrijfsvoering

Praktijkgids Dossieropbouw en ontslag herzien

Sinds de Wet Arbeidsmarkt in Balans hebben werkgevers meer mogelijkheden om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Ook onder deze nieuwe wet is goede dossieropbouw cruciaal. Daarom is de geheel herziene editie van de praktijkgids Dossieropbouw en ontslag verschenen.

Margrit Eijsenga is de auteur van Dossieropbouw en ontslag, de praktijkgids voor leidinggevenden. Deze gids verscheen voor het eerst in 2013. Deze maand is de vierde editie verschenen, geheel aangepast aan de huidige wet- en regelgeving. “In de afgelopen zes jaar is het veel lastiger geworden om disfunctionerende werknemers te ontslaan. Uit recente rechtspraak blijkt dat het merendeel van de ontslagverzoeken van werkgevers door rechters wordt afgewezen. De werkgever zit dan met een flink verstoorde relatie en een slechte onderhandelingspositie om alsnog van de werknemer af te komen.”

Ontslag

Werkgevers krijgen alleen nog toestemming om een problematische werknemer te ontslaan als ze overtuigend kunnen aantonen dat er sprake is van disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie of verwijtbaar handelen. Ook moeten ze kunnen laten zien dat ze hun uiterste best hebben gedaan om de ontstane situatie te voorkomen, door een goed verbetertraject aan te bieden. 

Dossier opbouwen

Steeds weer blijkt dat veel werkgevers niet weten hoe zij een goed dossier opbouwen. “Dossieropbouw vraagt in eerste instantie om lef en duidelijkheid. Leidinggevenden moeten met hun medewerkers durven bespreken wat ze van hen verwachten en wat er niet goed gaat. Ten tweede moeten ze die gesprekken en de afspraken die ze maken vastleggen in het dossier. Goede dossieropbouw maakt van een werkgever een goede werkgever. Want wie voldoet aan de eisen van een goed dossier, die heeft de begeleiding van medewerkers goed geregeld.”

In de 4de geheel herziene druk lees je hoe het nieuwe ontslagrecht in de praktijk uitpakt en welke stappen nodig zijn om over goede dossiers te beschikken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.