#Bedrijfsvoering

Preventiezorgportaal voor werknemers in de bouw van start

De 135.000 werknemers in de (af)bouw- en infrasector hebben nu een leven lang toegang tot hun persoonlijke preventiezorgdossier. Alle relevante informatie is te vinden in het preventiezorgportaal, onafhankelijk van werkgever of arbodienst.

Het preventiezorgportaal is een initiatief van kenniscentrum Volandis en preventie-arbodiensten in de (af)bouw – en infrasector. Het is het eerst Nederlandse preventiezorgdossier dat arbodienst overstijgend ingezet wordt. Werknemers hebben volledig inzicht in het eigen preventiezorgdossier en kunnen zo hun hele leven lang werkgerelateerde gezondheidsontwikkelingen volgen. Ook wanneer er wordt gewisseld van werkgever of arbodienst.

Elektronisch patiëntendossier

In het preventiezorgdossier wordt vanaf nu het persoonlijk onderzoeksrapport en persoonlijk actieplan na deelname aan PAGO (Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek) en DIA (Duurzame Inzetbaarheidsanalyse) opgeslagen. Informatie van voorgaande PAGO’s en DIA’s liggen bij de verschillende arbodiensten opgeslagen en zijn niet naar het portaal verhuisd. Het portaal kan per direct in gebruik genomen worden door elke werknemer die hiervoor uitgenodigd wordt en laat zich vergelijken met een elektronisch patiëntendossier. Inloggen gaat via: preventie.volandis.nl/

Zowel de bouwarts, de doktersassistent, de DIA-adviseur als andere betrokken professionals gaan werken in het preventiezorgportaal. Zij hebben inzicht in de aangeleverde gegevens die nodig zijn voor hun specifieke taak, echter de regie ligt volledig bij de vakkracht. Zo waarborgt Volandis volgens eigen zeggen niet alleen de kwaliteit van de preventiezorg, maar ook het eigen zicht op de ontwikkeling van de werknemer. Omdat alle gegevens opgeslagen zijn in een persoonlijk dossier heeft een wisseling van werkgever of arbodienst geen invloed.

Meer arbodiensten

Het preventiezorgdossier draagt volgens Volandis bij aan korte lijntjes. “Alle betrokken partijen kunnen optimaal profiteren van elkaars expertise.” Volandis verwacht dat later dit jaar meer arbodiensten zich zullen aansluiten bij het preventiezorgdossier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.