#Bedrijfsvoering

Privé garant staan met nare gevolgen

Dat ondergetekende vanuit de risicosfeer geen fan is van de eenmanszaak of vof in de bouwnijverheid hoef ik niet meer uit te leggen. Ook de kreet ‘één bv is geen bv’ onderstreep ik helemaal. Maar toch lopen er veel ondernemers met hun privé opgebouwde vermogen veel risico, terwijl ze op het oog de zaken juridisch voor elkaar lijken én denken te hebben.

De heer Bouwgraag nam een slok koffie en sprak: “ik zou blij zijn als ik mijn huis kan behouden….” Zoals bij menig aannemer staat bij hem op dit moment het water aan de lippen. Hij voert nu werken uit tegen belabberde prijzen uit het verleden. De zeer nare bijkomstigheid betreft dat hij zich ooit hoofdelijk heeft verbonden bij het aangaan van een financiering. De jaren verstreken en de borgstelling raakte in de vergetelheid, maar niet bij de bank!

We treffen het helaas regelmatig aan. Een goed opgezette juridische structuur die compleet wordt ondermijnd door een garantstelling in privé. Vaak jaren terug bewust of onbewust aangegaan door de huidige eigenaar, maar soms ook daterend uit de tijd dat de vorige generatie nog eigenaar was. De gevolgen bij een faillissement van de onderneming kunnen verstrekkend zijn. De kans dat de bank privé gaat aankloppen, is aannemelijk en dan moeten daar wel de vrije financiële middelen beschikbaar zijn.

Weeg bij het aangaan van een privé borgstelling weloverwogen af wat en hoe groot de consequenties kunnen zijn in het slechtste scenario. En ga tevens voor jezelf even na of je momenteel niet al ergens privé garant voor staat.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.