#Bedrijfsvoering / Partnercontent

Recordaantal bedrijfsvestigingen in de bouw

Het aantal bedrijfsvestigingen in de bouwnijverheid bedroeg begin 2019 haast 182 duizend. Dit was toen het hoogste aantal ooit gemeten. Het is een groei van 8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De bouw is daarmee de sector waar het afgelopen jaar de meeste bedrijven bij zijn gekomen. De groei komt vooral door het toenemend aantal zzp’ers. Het totale aantal zzp’ers in ons land is begin dit jaar namelijk de grens van 2 miljoen gepasseerd.

Grootste toename in Zuid-Holland

In Zuid-Holland zijn de meeste bedrijven in de bouwsector. Zowel absoluut als relatief neemt het aantal bouwbedrijven hier al meerdere jaren toe. Na Zuid-Holland bevinden de meeste bedrijfsvestigingen in de bouwsector zich in Noord-Holland en Noord-Brabant. De gespecialiseerde bouw is juist het sterkst vertegenwoordigd in Overijssel en het minst in Zeeland. De algemene bouw is het minst sterk vertegenwoordigd in Overijssel en het meest in Noord-Holland.

Het aantal faillissementen neemt toe

Tegenover deze positieve cijfers staat echter ook een groeiend aantal faillissementen. In 2019 nam het aantal faillissementen met bijna 1 procent toe, naar 3.084 in totaal. Dit gold voor alle ondernemers. Voornamelijk de bouw werd getroffen door een toename in faillissementen, wat in deze sector toenam met 9 procent. Hoe de cijfers zich dit jaar gaan ontwikkelen blijft nog de vraag. De verwachting is dat de bouwsector redelijk buiten schot blijft en dat in eerste instantie vooral de horeca en recreatie klappen zullen krijgen.

Investeringen nodig

Om te starten als zzp’er in de bouw zijn er investeringen nodig. Gereedschap van goede kwaliteit is onmisbaar voor iedere aannemer, klusjesman of bouwvakker. Denk hierbij aan hamers, priemen, beitels, waterpomptangen, troffels, schroefsleutels, schroevendraaiers, maar ook bijvoorbeeld een spanningsmeter, handzaag, waterpas en geschikte meetlatten. Op basis van een sterk ondernemingsplan kan een startende ondernemer een lening aanvragen, zowel persoonlijk als zakelijk. Wat het verstandigst is, is onder andere afhankelijk van de rechtsvorm van het bedrijf.

Apparatuur en machines

Daarnaast is het ook nodig om te investeren in apparatuur en machines, zoals een voorraad elektrisch gereedschap. Zo wordt het werk een stuk lichter. Een zzp’er is niet verplicht om zich aan de Arbo-regels te houden, tenzij er met meerdere mensen aan een project wordt gewerkt. Het is aan te raden om juist als zzp’er te denken aan de gezondheid en arbeidsongeschiktheid en om alle benodigde beschermende materialen in huis te halen. Zo kunnen de werkzaamheden veilig uitgevoerd worden. Cruciaal voor de eigen veiligheid zijn veiligheidsmaterialen zoals een helm, stevige werkschoenen met beschermende stalen neuzen, een veiligheidsbril, kniebeschermers, oorbeschermers, stofkappen en veilige handschoenen. Neem tijdig pauze wanneer de concentratie aan het afnemen is en let op elkaar, zodat de veiligheid altijd gewaarborgd blijft op de bouwplaats. Ook wordt er gewerkt aan een uniforme meld-app voor de hele bouw.

Dit artikel is partnercontent van Pricewise.nl.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.