#Bedrijfsvoering

Regeldruk kost mkb-aannemer ruim 130.000 euro per jaar

(Foto: Shutterstock)

Het naleven van wettelijke verplichtingen kost een mkb-aannemer ruim 130.000 euro per jaar. Een derde van de verplichtingen wordt beoordeeld als minder goed of ronduit slecht werkbaar. Ondernemers moeten steeds vaker een externe partij inhuren om aan regelgeving te kunnen voldoen. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage vermindering regeldruk ondernemers van het ministerie van Economische Zaken.

‘Kosten regeldruk lopen onaanvaardbaar hoog op’

Brancheorganisaties, waaronder Bouwend Nederland en Aannemersfederatie Nederland, zijn van mening dat de gigantische kosten van regeldruk tot onaanvaardbare proporties worden opgedreven. ‘Er komen alleen maar regels bij, ook vanuit Brussel, maar er gaat zelden iets af.’ Het Adviescollege Toetsing Regeldruk maakte in mei bekend dat de regeldrukkosten alleen al in 2022 met ruim 400 miljoen euro zijn gestegen, terwijl er nog geen 12 miljoen is afgegaan.

“Met alle transities die gaande zijn en de investeringen die dat vraagt, hebben ondernemers lucht nodig. Verminderen van de regeldruk, onder andere door meer uitzonderingen voor het mkb en het schrappen van onwerkbare regels, is een van de makkelijkste en goedkoopste dingen die een nieuw kabinet kan doen om hen wat meer ruimte te geven”, stellen de ondernemersorganisaties.

Slecht werkbare verplichtingen

Aannemers beoordelen een derde van alle verplichtingen als minder tot slecht werkbaar. Verplichtingen die als slecht werkbaar zijn beoordeeld, zijn het doorlopen van een ontslagprocedure, het zorgen voor plekken voor arbeidsbeperkten  en het meewerken aan de uitvraag van het CBS. Slecht werkbare verplichtingen worden als onduidelijk ervaren, sluiten onvoldoende aan bij de werkprocessen en zorgen voor afhankelijkheid van derden en hoge kosten. Het algemene oordeel van aannemers is dat het aantal verplichtingen onwerkbaar is en de afhankelijkheid van externe deskundigen te groot.

81 wettelijke verplichtingen

Bouwondernemers kennen volgens het rapport 81 wettelijke verplichtingen, waarvan er 36 jaarlijks of vaker moeten worden uitgevoerd. Naast deze 36 structurele verplichtingen heeft de bouwondernemer te maken met 39 incidentele verplichtingen. Dit zijn verplichtingen gekoppeld aan incidentele activiteiten binnen de bedrijfsvoering. Het kan gaan om voorziene activiteiten, zoals een verbouwing, of onvoorziene activiteiten, zoals een medewerker die langdurig ziek wordt.

Ten slotte zijn er zes eenmalige verplichtingen. Dit zijn verplichtingen die een bedrijf éénmalig moet uitvoeren. Zoals de vereisten voor het opstarten van een bedrijf, het inschrijven in het handelsregister en het aanmelden als werkgever bij de belastingdienst.

Meest belastend zijn verplichtingen in het sociale domein

Uit onderzoek blijkt dat aannemers vooral de incidentele werkgeversverplichtingen (zoals verplichtingen met betrekking tot ontslag, daarmee samenhangende vergoeding en/of re-integratietraject) als belastend ervaren. Dit komt omdat de kosten van deze verplichtingen hoog zijn. Daarnaast geldt dat zij niet vaak met dergelijke verplichtingen te maken hebben en deze regels ingewikkeld zijn. Veel ondernemers zijn voor deze verplichtingen dan ook afhankelijk van experts die zij daarvoor inhuren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.