De Ytong rekentool is een nieuwe online hulp voor aannemers die willen weten of ze een aan- of bijgebouw vergunningvrij mogen bouwen. Dat is nu nog vaak onduidelijk doordat de regels hierover complex zijn.
In 2014 is de wet voor vergunningvrij bouwen verruimd maar tegelijk ook complexer geworden. “Aannemers weten niet precies of en hoeveel vierkante meter vergunningvrij ze mogen bouwen. Dat komt doordat de voorwaarden voor vergunningvrij bouwen moeilijk te doorgronden zijn. En de berekening om te bepalen hoeveel vierkante meter je mag bouwen is zeer complex”, weet Erik Schot van bouwcontrolebureau PlanGarant uit Bergschenhoek uit ervaring. Hij ontwikkelde de Ytong rekentool in samenwerking met Xella. “Om het zekere voor het onzekere te nemen, vragen aannemers dan toch maar een vergunning aan. Zonde van de tijd en van het geld dat ze aan leges betalen.”
De rekentool – hier te vinden – biedt hiervoor een oplossing. Schot: “Dankzij de tool kunnen zij de kansen die vergunningvrij bouwen biedt benutten. In een paar muisklikken weten de aannemer en opdrachtgever waar ze aan toe zijn. Geen tijdverlies en onnodige kosten dus.”
Vier stappen
Aannemers lopen in de rekentool vier stappen door waarin ze gegevens invullen over de grootte van het achtererfgebied, het aantal vierkante meter van het hoofdgebouw inclusief aanbouwen, het aantal vierkante meter van het oorspronkelijke hoofdgebouw en het aantal reeds bebouwde vierkante meter. Een uitgebreide helpfunctie ondersteunt hen hierbij. Aan de hand van de ingevulde data rekent de tool het aantal vergunningvrije vierkante meter uit.
En: op basis van een aantal keuzes zoals blokformaat, dragend of niet-dragende toepassing, rekent de tool ook direct uit hoeveel Ytong blokken, lijm en andere toebehoren er voor de klus nodig zijn. Deze kunnen hierna meteen in een bestellijst worden gezet. “Je kunt dus eigenlijk direct beginnen. En in het geval dat je niet voldoende vergunningvrije vierkante meter hebt, kun je overwegen je project hierop aan te passen.”
Vergunningvrij is niet zonder regels
Brengt de rekentool duidelijkheid over de mogelijkheden van vergunningvrij bouwen, onduidelijkheid is er volgens Schot soms nog over de spelregels. “Mijn ervaring is dat vergunningvrij bouwen soms wordt geïnterpreteerd als bouwen zonder regels. Maar dat is absoluut niet zo: elke aannemer moet zich tenminste houden aan de kwaliteitseisen van het Bouwbesluit. De toetsing door de gemeente hierop bij vergunningvrije bouw is niet van toepassing. Daarnaast moeten aannemers, zzp’ers en klusbedrijven vanaf 2017 zelf aan kunnen tonen dat zij zich aan de kwaliteitseisen houden.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.