#Bedrijfsvoering

Renovatiedeal van 6,5 miljard

Vier bouwers en zes woningcorporaties tekenden vandaag in het bijzijn van minister Stef Blok de deal Stroomversnelling. Die gaat over de renovatie van de eerste 11.000 woningen die op een vernieuwende manier worden aangepakt.

Dit moet uiteindelijk resulteren in een grootscheepse renovatie en energetische upgrade van in totaal 111.000 woningen, waarbij de woonkosten voor huurders veelal gelijk kunnen blijven. Dit kan door een combinatie van drie ideeën: huurders betalen hun energiekosten aan hun corporatie (1), corporaties investeren dat geld in renovatie (2) en bouwers leveren duurzaam gerenoveerde woningen zonder energiekosten (3). In totaal gaat het om 6,5 miljard euro aan woningrenovaties.

Win-winsituatie

De deal moet een win-winsituatie opleveren. Huurders krijgen een comfortabele en energiezuinige woning tegen dezelfde woonlasten (gebaseerd op gemiddeld energieverbruik; de grootverbruiker betaalt bij). Corporaties gebruiken de nieuwe geldstroom om te investeren in de waarde van hun vastgoed en leefbaarheid  van de wijken, zonder subisidies van de overheid. Voor de bouw tot slot brengt de deal veel werkgelegenheid. Bovendien levert de Stroomversnelling een bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen (minder energieslurpende woningen).

Minister Blok (Wonen) heeft toegezegd de regelgeving voor corporaties aan te passen, zodat zij naast huur ook energiekosten in rekening kunnen brengen. Ook moeten corporaties energie op het niveau van een gebouwcomplex kunnen terugleveren aan het net (salderen).

Vier bouwers

De deelnemende bouwbedrijven bij de eerste 11.000 woningen zijn VolkerWessels, BAM, Ballast Nedam en Dura Vermeer. De corporaties die meedoen zijn Portaal, Lefier, Woonwaard, Stadlander, Tiwos en Wonen Limburg. Andere partijen schakelen zich achter het initiatief voor de opschaling naar de overige 100.000 woningen, zowel partijen uit de corporatiesector als brancheorganisaties uit de bouw, installatie en toeleverende industrie.

Woningbouw jaren 50-70

De deal richt zich op woningbouw uit de jaren 50-70. Een renovatie die leidt tot energienotaloze woningen is met de huidige bouwproces in technische zin mogelijk, zo bewijzen recente experimenten in het innovatietraject Energiesprong, maar te duur. Door het proces te industrialiseren kunnen de bouwers de gevraagde kwaliteit tegen lagere kosten wél halen, is het idee. De partijen gaan uit van een gemiddelde renovatieprijs van 60.000 euro. De ontwikkeling van de eerste vier prototypes start na de zomer; de eerste clusters woningen worden in 2014 aangepakt.

 

10 reacties op “Renovatiedeal van 6,5 miljard

 1. Leuk verhaal,€60.000 per woning terwijl een nieuwe woning bouwen ongeveer €70.000 kost.
  Een deal met grote aannemers ,ZIT HIER EEN lUCHTJE AAN ?

 2. weg met de concurentie . gewoon afspraken maken .
  maffia verdeeld en heerst , politiek stinkt erin en kleine bouwers lees zzp en onderaannemers worden nog verder uitgemolken .Kleine kans is er dat de nederlandse zzp ers met hun kwaliteiten nu wel aan de slag kunnen .
  Zie zojuist een bedrijf dat 40 man op straat zet , en gelijktijdig een project draait met Bulgaren en een uitvoerder

 3. Eindelijk weer eens positief nieuws voor de bouw!
  Dat was hard nodig. Alle negatieve berichten hebben een desastreus effect op de instroom van jonge aankomende vakmensen! Over een paar jaar hebben we een schreeuwend tekort van goed opgeleide jongeren! We moeten ook dit negatieve effect bestrijden en het bouwvak weer een , terechte, goede uitstraling geven.
  Je hoeft geen minister te zijn om dat in te zien.

 4. Fantastisch , en hoe kom ik aan een adres om mij aante melden om daar als zzp-er te gaan werken ?
  Met vriendelijke groet,
  Martijn Groenendijk

 5. Voor goed isolerende kozijnen met goede prijzen kunnen jullie contact opnemen met tepasse-fenster, levering direct vanaf onze fabriek.

 6. is te hopen dat de zzp er ook werk door krijgen want die hebben het hard nodig ik kijk maar naar mijn eigen

 7. Mooi plan, gaan we dan ook direct voor veiligheid door het Politiekeurmerk Veilig Wonen® toe te passen? Zou een gemiste kans zijn om dit ook niet direct aan te pakken. Mogelijk kan dit tegen het 6% tarief zoals de minister van plan is?

 8. Een minister mag nooit exclusief met een paar partijen een overeenkomst sluiten, de bouwsector is wel wat groter als de 4 groten!
  Generieke regelingen moeten voor alle marktpartijen toegankelijk zijn zeker in een omvang als deze eerste serie van maar liefst 11000 woningen!!

 9. Goed nieuws: Als de “grote jongens” het druk krijgen, krijgen “wij kleintjes” het gelukkig ook weer drukker doordat de ZZP’er e.a. weer uit onze BuKla markt vertrekken.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.