#Bedrijfsvoering

Ridders

Ik las in een artikel dat er in de Verenigde Staten in 1990 circa 300 advocaten op iedere 100.000 Amerikanen waren en dat dit aantal binnen 14 jaar al gegroeid is naar 380. Het gevolg: in de VS zijn meer advocaten per inwoner dan in welk ander beschaafd land ook.

Aan het aantal advocaten kun je zien hoe ver landen zijn weggegleden van de oude middeleeuwse samenleving, waarin gold ‘een man een man, een woord een woord’. Ridders hadden geen dikke pakketten aan contracten nodig. De samenleving was gebaseerd op vertrouwen.

In Nederland hebben we ongeveer 100 advocaten per 100.000 inwoners en zijn we nog niet zo ver afgegleden als aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Maar kijk ik naar de laatste jaren – met name na de val van de Lehman Brothers -, dan zie ik wel de ene na de andere jurist verschijnen in bouwbedrijven. Niet alleen de grote bedrijven hebben een jurist, ook bedrijven met veel minder omzet hebben er een op de payroll.

Kennelijk zijn de bestekken, overige stukken en afspraken in de bouw zo ‘moeilijk’ dat ze door de opdrachtgever en het bouwbedrijf verschillend worden geïnterpreteerd. U gelooft het niet, maar ik ken bouwbedrijven die eerst een bestek laten lezen door een jurist en daarna pas door een calculator om alle ‘gaten’ in het bestek op te sporen. Dit vormt natuurlijk de basis voor problemen tijdens de bouw. Tijdens de prijsvorming houden deze bedrijven er al rekening mee dat bepaalde zaken een portie meerwerk zullen opleveren. Aan het begin een lage prijs; aan het einde een prima prijs. Maar het mes staat al vanaf de eerste bouwvergadering op tafel.

In Amerika kennen ze de kreet ‘See you in court’. Ik weet zeker dat deze zin ook steeds meer gebruikt gaat worden in de Nederlandse samenleving en dus ook in de bouw. Waarschijnlijk wordt deze kreet over een paar jaar zelfs toegevoegd aan het Nederlandse woordenboek. Waar zijn de ‘ridders’ van deze tijd die handelen op basis van vertrouwen en niet op basis van wantrouwen?

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.

3 reacties op “Ridders

  1. Wel slimme jongens die advocaten! In de private sector heeft bijna elk gezin tegenwoordig wel een juridische bijstandsverzekering en de mensen zelf hebben alle kennis in huis (denken ze) en anders zoeken ze het gewoon even op op internet. Vervolgens willen ze voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en als het dan niet naar hun zin gaat dan schakelen we toch gewoon de rechtsbijstand in ipv te communiceren. In de tussentijd spinnen de verzekeringsmaatschappijen, incassobureaus, deurwaarders, advocaten en de rest van de geschillencommissies gouden garen. Misschien waren de ridders wel zo succesvol omdat ze gewoon je kop eraf hakten als je je niet aan de afspraak hield en tegenwoordig ben je volledig machteloos als ondernemer in een civiele zaak.

  2. Dit kan voorkomen worden door een goed bestek te gebruiken.
    Geschreven door een bouwkundige met hulp van een installatiedeskundige en een jurist.
    Jurist ook bouwkundig geschoold of ervaring.

  3. Bij een privaat juridische strijd is in 90 % van de gevallen de advocaat de enige die er wel bij vaart. Voor het overige zijn er alleen verliezers te betreuren. Ik vrees echter dat we, gezien de huidige maatschappelijke ego en non trust ontwikkelingen, de trend niet zullen keren. Stop met het willen afvangen van andermans vliegen, je loopt anders vanzelf een keer in andermans web.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.