#Bedrijfsvoering

‘Rijke’ weduwe

De vier broers Bouwgraag hadden hun bedrijf ieder jaar keurig geleid met een prima winst. Ook konden ze het goed met elkaar vinden. Eigenlijk komt dit maar zelden voor, want we hebben het er druk mee, om ruziënde broers uit elkaar te houden.

Dit wonder en dus de ellende was hier waarschijnlijk voorkomen, doordat ze hun vrouwen buiten de deur hadden gehouden. Toch kwam aan het sprookje van dit bedrijf een einde. Eén van de broers stief. Na de rouwperiode belandden het bedrijf en de privésituatie van de weduwe in rampzalige omstandigheden.

De weduwe was financieel volledig afhankelijk van het bedrijf, maar door het overlijden van haar man viel het inkomen weg. Ze had de inkomsten van de winst en de waarde van de aandelen van het bedrijf dus hard nodig. De weduwe nam een deskundige in de arm om tot een bepaalde waarde te komen. Alleen voelden de zwagers er niets voor om dit te betalen voor de aandelen.

Er ging een jaar voorbij en de weduwe ontving weer 25% van de winst van het bedrijf. Toen na de rouwperiode de zakelijkheid toch weer naar boven kwam, verhoogden de zwagers hun managementvergoeding en werd de winst van het bedrijf daarna vrijwel nul. Resultaat: een rijke weduwe zonder inkomen. Uiteindelijk bood ze de aandelen aan de concurrent aan, maar deze had geen zin in een wespennest.

Heren ondernemers: dit is echt gebeurd en kan u ook overkomen. Jullie hebben de zaken regelmatig niet zo goed geregeld. De statuten zult u zeggen, lossen alles op. Vergeet het. Daarin staat dat de weduwe haar aandelen moet aanbieden, maar niet dat de broers moeten kopen. En als ze dan moeten kopen, staat er niet in voor welke prijs.

Voor het geval u denkt: na mij de zondvloed en mijn vrouw zoekt het zelf maar lekker uit, moet ik u teleurstellen. Ook bij pensioen en arbeidsongeschiktheid heeft u te maken met een kopie van bovenstaande ellende.

Laat dit stukje eens lezen aan uw vrouw, dan gebeurt er eindelijk iets. Want bij velen is dit niet goed geregeld. Ze zal mij dankbaar zijn. Ik drink overigens graag whisky, voor het geval ze mij een bedankje wil sturen.

Richard olde Hartman is bedrijfsovernamespecialist, specifiek gericht op de bouwsector.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.